UTB

Fakulty a součásti Otevřít navigaci

Bakalářské obory

CHEMIE A TECHNOLOGIE POTRAVIN SPECIALIZACE: Technologie mléka a mléčných výrobků

Co je hned první věc, na kterou se stanete odborníkem a vrchním ochutnavačem hned po narození? No jasně, že mléko. A není se čemu divit. Mléko a jeho produkty představují důležitou součást naší stravy už od nepaměti. Jsou zdrojem živin, vápníku, laktózy, bílkovin, minerálních látek i vitamínů a o jejich důležitosti tak není třeba diskutovat. Tato specializace vám umožní nahlédnout pod pokličku všem technologiím výroby a zpracování mléka. Na sýrech zaručeně rozeznáte co je ještě ušlechtilá plíseň a co už by lidé raději neměli degustovat ani k vínu. Kromě jakosti a skladování se seznámíte i s nezbytnou legislativou, uváděním produktů do praxe, ale také s managementem provozu a distribuce. Významná část tohoto studia se odehrává přímo v mlékárenských provozech, takže o zkušenosti z praxe rozhodně nebude nouze.

Na jaké předměty se můžete těšit?

  • Produkce potravinářských surovin
  • Základy zbožíznalství potravin
  • Technologie mléka a mléčných výrobků
  • Organická chemie
  • Biochemie
  • Potravinářská mikrobiologie
  • Základy senzorické analýzy potravin
  • Vybrané kapitoly epidemiologie a hygieny
  • Výživa člověka
  • Legislativa v potravinářství
  • Mlékárenská technika
  • Analýza potravin

Kde najdete po studiu uplatnění?

  • Kontrolní instituce
  • Stravovací provozy
  • Potravinářský i mlékárenský průmysl
  • Výživový poradce
  • Státní správa
  • Podnikání v oblasti hromadného stravování
  • Technologie výrobních procesů
  • Technologie hygienických podmínek
  • Management jakosti potravin
  • Vývoj a prodej novýchmléčných výrobků

Forma studia: kombinovaná (Zlín, Kroměříž)

Zavřít

Fakulty a součásti