Tomas Bata University in Zlín

Chemistry, Technology and Analysis of Food

Study of the synthetic utilization of 4-hydroxypyridin-2- ones to obtain compounds potentially usable in food technology

Téma: Studium syntetického využití 4-hydroxypyridin-2-onů k získání sloučenin potenciálně využitelných v technologii potravin
Topic: Study of the synthetic utilization of 4-hydroxypyridin-2- ones to obtain compounds potentially usable in food technology
Školitel/Tutor: doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc.
Konzultant/Consultant: Ing. Roman Kimmel, Ph.D.
E-mail:  kafka@utb.cz
Anotace:
Deriváty pyridin-2-onu vykazují rozmanité biologické účinky, díky nimž hrají významnou roli nejen v medicíně, ale také v zemědělství k zajištění produkce jak rostlinných, tak živočišných potravin, a využívají se také jako syntony pro jiné heterocyklické sloučeniny.1 Rozmanitostí biologických účinků se vyznačuje také jejich podmnožina, přírodní i syntetické 4-hydroxypyridin-2-ony,2,3 jejichž syntetické využití je však dosud podstatně méně prozkoumáno, než je tomu u jejich benzologů, 4- hydroxychinolin-2-onů.4 Cílem práce bude připravit sérii 4-hydroxypyridin-2-onů popsanými nebo dosud nepopsanými postupy, studovat jejich přeměny na dosud nepopsané sloučeniny, jejichž složení a struktura budou prokázány moderními analytickými metodami (NMR, MS, případně rentgenová strukturní analýza) a připravené sloučeniny podrobit dostupným testům jejich účinků na mikroorganismy napadající zemědělské produkty, potraviny či potravinářské plodiny.

 

Annotation:
 

Pyridin-2-one derivatives exhibit various biological activities, due to which they play an important role not only in medicine but also in agriculture to ensure the production of both plant and animal foods, and are also used as synthons for other heterocyclic compounds.1 Their subset, natural and synthetic 4-hydroxypyridin-2-ones, is also characterized by a diversity of biological activities,2,3 whose synthetic use is, however, so far much less explored than that of their benzologs, 4-hydroxyquinolin-2-ones.4 The aim of the thesis will be to prepare a series of 4-hydroxypyridin-2-ones by described or as yet undescribed procedures, to study their transformations into as yet undescribed compounds, the composition and structure of which will be confirmed by modern analytical methods (NMR, MS, or X-ray structural analysis) and to subject the prepared compounds to available tests of their effects on microorganisms attacking agricultural products, foodstuffs or food crops.

Požadavky na studenta:
absolvent magisterského studijního programu v oblasti chemie organických látek, chemie potravin, nebo potravinářských technologií a příbuzných oborů.
Requirements:
graduate of a master’s degree program in the field of chemistry of organic substances, food chemistry or food technology and related fields.
Literatura/Literature:
  1. Sangwan, S.; Yadav, N.; Kumar, R.; Chauhan, S.; Dhanda, V.; Walia, P.; Duhan, A. A score years’ update in the synthesis and biological evaluation of medicinally important 2-pyridones. J. Med. Chem. 2022, 232, 114199
  2. Jessen, H. J.; Gademann, K. 4-Hydroxy-2-pyridone alkaloids: Structures and synthetic approaches. Prod. Rep. 2010, 27, 1168-1185.
  3. Zhao, S.; Huang, J.; Cheng, J.; Liu, B.; Chen, C. Progress in the synthesis of 4- hydroxy-2-pyridone derivatives. Youji Huaxue 2012, 32, 651-660.
  4. Proisl, K.; Kafka, S.; Košmrlj, J. Chemistry and applications of 4-hydroxyquinolin- 2-one and quinoline-2,4-dione-based compounds. Org. Chem. 2017, 21, 1949- 1975.

Faculties and departments

Close