Tomas Bata University in Zlín

Chemistry, Technology and Analysis of Food

The study of the structure and properties of compounds of selected elements for their speciation

Téma: Studium struktury a vlastností sloučenin vybraných prvků pro možnosti jejich speciace
Topic: The study of the structure and properties of compounds of selected elements for their speciation
Školitel/Tutor: doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.
Konzultant/Consultant: Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.
E-mail: fisera@utb.cz
Anotace:
Práce je zaměřena na studium struktury a vlastností sloučenin vybraných prvků s biochemickou aktivitou, která je závislá na způsobu vazby určitého prvku ve vhodných sloučeninách. Tyto sloučeniny pak mohou hrát zásadní roli z nutričního hlediska i z hlediska přizpůsobení technologie výroby potravin. Práce je zaměřena na určení a diferenciaci prvkových forem, neboli specií prvků, v různých formách výskytu (v potravinách, biologických materiálech a životním prostředí). Budou využity vhodné kombinace analytických metod a technik umožňujících jejich separaci a identifikaci, příp. izolaci jednotlivých fyzikálně chemických forem studovaných prvků (různé oxidační stavy, komplexní sloučeniny a organokovové sloučeniny uvažovaných prvků) a současně jejich specifickou detekci s vysokou citlivostí.
Annotation:
The work is focused generally on the study of the structure and properties of compounds of selected elements with the biochemical activity, which is fundamentally dependent on the kind of the specific bound of different elements in the appropriate compounds. These compounds can play an essential role both from the nutritional point of view and from the point of view of adapting food production technology. The work is focused in detail on the identification and differentiation of these elemental forms, or species of these elements, in the various forms of occurrence in foods, biological materials and the environment. It will use a combination of appropriate analytical methods and techniques, which allow to separate and identify, possibly isolate too, individual physically chemical forms of the elements (the different oxidation states, complex compounds and organometalic compounds of considered elements), and at the same time with high sensitivity these to detect specifically.
Požadavky na studenta:
Absolvování oborů potravinářské chemie, potravinářských technologií a příbuzných oborů.
Requirements:
Graduate field of chemistry and food technology and related fields.
Literatura/Literature:
  1. Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis – Theory and Practice, 3rd. ed., ITP New York, 1994
  2. Szpunar J., Lobinski R.: Hyphenated Techniques in Speciation analysis, RSC Cambridge, 2003,  ISBN 0-85404-545-7
  3. Montaser A., Golightly D.W.: Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry, 2nd ed., VCH New York, 1992, ISBN 1-56081-514-0
  4. Nelms S.M.: ICP Mass Spectrometry Handbook, Bleckwell, Oxford, 2005,

ISBN 1-4051-0916-5

  1. Kinston H. M., Jassie L.: Introduction to microwave sample preparation, ACS,

Washington DC, 1988

Faculties and departments

Close