Tomas Bata University in Zlín

Chemistry, Technology and Analysis of Food

Analysis and Influence of Various Factors on Antioxidant Potential of Selected MAS Plants and their Products

Téma: Analýza a vliv různých faktorů na antioxidační potenciál u vybraných rostlin skupiny LAKR a jejich produktů
Topic: Analysis and Influence of Various Factors on Antioxidant Potential of Selected MAS Plants and their Products                                
Školitel/Tutor: doc. Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.
Konzultant/Consultant:
E-mail: skrovankova@utb.cz
Anotace:
Téma dizertační práce je zaměřené na studium vlivu různých faktorů na obsah biologicky aktivních látek, především látek s antioxidačním působením. Tyto látky se podílí na deaktivaci reaktivních forem kyslíku a ovlivňují celkový antioxidační potenciál mnoha rostlinných produktů. Výzkum bude orientován na stanovení antioxidační aktivity u vybraných rostlin ze skupiny LAKR (léčivé, aromatické a kořeninové rostliny) a jejich produktů. Analýza bude zaměřena i na hodnocení nejvýznamnějších antioxidačních látek přítomných v rostlinách a rostlinných produktech, na fenolické látky, jako jsou fenolické kyseliny, polyfenolické látky (flavonoidy, flavony a flavonoly a další), kterých množství bude hodnoceno spektrofotometrickými metodami i prostřednictvím vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Pro zjištění antioxidačního potenciálu bude využito několik spektrofotometrických metod. Tato práce poskytne rozšíření problematiky zaměřené na antioxidační aktivitu o přehled faktorů, které ovlivňují antioxidační potenciál rostlinných produktů.
Annotation:
The subject of the dissertation is focused on the study of the influence of various factors on the content of biologically active substances, especially substances with antioxidant effect. These substances participate in the deactivation of reactive oxygen species and affect the overall antioxidant potential of many plant products. The research will be focused on determining the antioxidant activity of selected plants from the MAS group (medicinal, aromatic and spice plants) and their products. The analysis will also focus on the evaluation of the most important antioxidant substances present in plants and plant products, on phenolic substances such as phenolic acids, polyphenolic substances (flavonoids, flavones and flavonols and others), the amount of which will be evaluated by spectrophotometric methods and by means of high-performance liquid chromatography. Several spectrophotometric methods will be used to determine the antioxidant potential. This work will provide an extension of the issue focused on antioxidant activity by an overview of factors that influence the antioxidant potential of plant products.

 

Požadavky na studenta:
Vysokoškolské (magisterské) vzdělání v oboru chemie a technologie potravin, bioaktivních látek a obdobných oborů.
Requirements:
University Degree (Master level) in Food Chemistry and Technology, Biologically Active Substances, and Similar Specialization.
Literatura/Literature:
1. Proestos, C., Varzakas, T. Aromatic Plants: Antioxidant Capacity and Polyphenol Characterisation. Foods. 2017, 6, 28.
2. Tajner-Czopek, A., Gertchen, M., Rytel, E., Kita, A., Kucharska, A.Z., Sokół-Łętowska, A. Study of Antioxidant Activity of some Medicinal Plants Having High Content of Caffeic Acid Derivatives. Antioxidants (Basel). 2020, 9, 412.
3. Xu, D.P., Li, Y., Meng, X., Zhou, T., Zhou, Y., Zheng, J., Zhang, J.J., Li, H.B. Natural Antioxidants in Foods and Medicinal Plants: Extraction, Assessment and Resources. Int. J. Mol. Sci. 2017, 18, 96.
4. Nour, V., Trandafir, I., Cosmulescu, S. Bioactive Compounds, Antioxidant Activity and Nutritional Quality of Different Culinary Aromatic Herbs. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2017, 45, 179–184.

Faculties and departments

Close