Tomas Bata University in Zlín

Chemistry, Technology and Analysis of Food

Bioactive components and antioxidant parameters of plant extracts with phytotherapeutic effects

Téma: Bioaktivní složky a antioxidační parametry extraktů rostlin s fytoterapeutickými účinky
Topic: Bioactive components and antioxidant parameters of plant extracts with phytotherapeutic effects
Školitel/Tutor: doc. Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.
Konzultant/Consultant:
E-mail: skrovankova@utb.cz
Anotace:

Dizertační práce je zaměřená na hodnocení extraktů vybraných rostlin s fytoterapeutickými účinky s ohledem na přítomnost a množství významných bioaktivních složek. Jedná se hlavně o skupinu přírodních antioxidantů, která zahrnuje složky jako je kyselina L-askorbová (vitamin C), karotenoidy, a polyfenolické látky, kam se řadí sloučeniny s navázanými hydroxylovými skupinami na aromatickém jádře, se zástupci flavonoidů a fenolických kyselin. Tyto sloučeniny se podílí na antioxidačním účinku rostlin, který bude u extraktů připravených různými způsoby analyzován pomocí spektrofotometrických metod pro stanovení obsahu celkových polyfenolů a antioxidační aktivity, a také s využitím kapalinové chromatografie s UV detekcí pro určení jednotlivých fenolických sloučenin. Tato práce, na základě stanovení antioxidačních parametrů rostlin s fytoterapeutickými účinky, by rozšířila znalosti o vlastnostech vybraných rostlin s možností jejich širšího využití.

 

Annotation:

The dissertation is focused on the evaluation of extracts of selected plants with phytotherapeutic effects with regard to the presence and amount of significant bioactive components. This is mainly a group of natural antioxidants, which includes components such as L-ascorbic acid (vitamin C), carotenoids, and polyphenolic substances, which include compounds with hydroxyl groups bound to the aromatic nucleus, with representatives of flavonoids and phenolic acids. These compounds participate in the antioxidant effect of plants, which will be analyzed in extracts prepared in various ways using spectrophotometric methods to determine the content of total polyphenols and antioxidant activity, and also using liquid chromatography with UV detection to determine individual phenolic compounds. This work, based on the determination of antioxidant parameters of plants with phytotherapeutic effects, would expand knowledge about the properties of selected plants with the possibility of their wider use.

Požadavky na studenta:
Vysokoškolské (magisterské) vzdělání v oboru chemie, analýza a technologie potravin, technologie rostlinných produktů a obdobných oborů.
Requirements:
University Degree (Master level) in Food Chemistry, Analysis and Technology, Plant Product Technology, and Similar Specialization.
Literatura/Literature:
  1. Ulewicz-Magulska, B.; Wesolowski, M. Antioxidant Activity of Medicinal Herbs and Spices from Plants of the Lamiaceae, Apiaceae and Asteraceae Families: Chemometric Interpretation of the Data. Antioxidants 2023, 12, 2039. https://doi.org/10.3390/antiox12122039.
  2. Massarioli, A.P.; de Alencar, S.M.; Siqueira, A.F.; de Melo, M.P.; Vidigal, I.G.; Ferreira, A.L.G. Evaluation of the Quality and Antioxidant Activity of Dehydrated Medicinal Herbs. Horticulturae 2023, 9, 597. https://doi.org/10.3390/horticulturae9050597
  3. Chan, C-L.; Gan, R-Y.; Corke H. The phenolic composition and antioxidant capacity of soluble and bound extracts in selected dietary spices and medicinal herbs, International Journal of Food Science and Technology 2016, 51, 565–573. https://doi.org/10.1111/ijfs.13024.
  4. Ulewicz-Magulska, B.; Wesolowski, M. Total Phenolic Contents and Antioxidant Potential of Herbs Used for Medical and Culinary Purposes. Plant Foods Hum. Nutr. 2019, 74, 61–67. https://doi.org/10.1007/s11130-018-0699-5.
  5. Abdul Qadir, M.; Shahzadi, S. K.; Bashir, A.; Munir, A.; Shahzad, S. Evaluation of phenolic compounds and antioxidant and antimicrobial activities of some common herbs. International Journal of Analytical Chemistry 2017, 1, 3475738.

Faculties and departments

Close