Determination of basic nutrients and biologically active substances during the cultivation of microgreens
Téma: | Stanovení základních nutrientů a biologicky aktivních látek v průběhu pěstování microgreens |
Topic: | Determination of basic nutrients and biologically active substances during the cultivation of microgreens |
Školitel/Tutor: | doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. |
Konzultant/Consultant: | Ing. Martina Mrázková, Ph.D. |
E-mail: | sumczynski@utb.cz |
Anotace: | |
V rámci doktorské práce budou pěstovány vybrané druhy semen zeleniny nebo obilovin technikou microgreens, kdy budou také využity i různé podmínky kultivace, jako například rozdílný pěstební substrát. V rámci praktického pokusu budou odebírány vzorky této vypěstované mikrozeleniny a budou stanovovány její základní nutriční hodnoty, biologicky aktivní látky, hodnoty antioxidačních aktivit a také in vitro stravitelnost. V rámci stanovení retenčních faktorů pro vybrané nutrienty bude analyzován nestrávený podíl. K výzkumu bude využito metod enzymaticko-gravimetrických, spektrofotometrických a chromatografických. | |
Annotation: | |
As part of the doctoral thesis, selected types of vegetable or cereal seeds will be grown using the microgreens technique, where different cultivation conditions will also be used, such as a different growing substrate. Regarding the experiment, samples of these cultivated micro-vegetables will be taken and its basic nutritional values, biologically active substances, antioxidant activity values and in vitro digestibility values will be determined. Concluding the determination of retention factors for selected nutrients, the undigested portion will be analyzed. Enzymatic-gravimetric, spectrophotometric and chromatographic methods will be used for the research. | |
Požadavky na studenta: | |
Absolvent magisterského studia chemie a technologie potravin a bioaktivních látek, případně příbuzných oborů. Praxe na HPLC výhodou. | |
Requirements: | |
Master level in Food Chemistry and Technology and Chemistry of Biological Active Substances. | |
Literatura/Literature: | |
1. Zhang, Y et al. (2021). Nutritional quality and health benefits of microgreens, a crop of modern agriculture. Journal of Future Foods, 1-1, 58-66.
2. Sharma, S. et al. (2022). Vegetable microgreens: The gleam of next generation super foods, their genetic enhancement, health benefits and processing approaches. Food Research International, 155, 111038. 3. Niroula, A et al. (2021). Pigments, ascorbic acid, total polyphenols and antioxidant capacities in deetiolated barely (Hordeum vulgare) and wheat (Triticum aestivum) microgreens. Food Chemistry, 354, 129491. |