Profesně zaměřený bakalářský studijní program Gastronomie a výživa
Projekt ADAPT UTB: Adaptabilní, Digitální, Agilní, Progresivní, Transformace UTB ve Zlíně je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy z evropského Nástroje pro oživení a odolnost a státním rozpočtem ČR.
Předměty
Odborná praxe I (rozsah 160 hodin)
Odborná praxe II (rozsah 180 hodin)
Odborná praxe III a příprava bakalářské práce (rozsah 160 hodin)
Realizace:
1. Ve stanovených termínech student absolvuje základní proškolení BOZP, které stvrdí souhlasem na „Záznam o školení ohledně bezpečnosti a ochrany zdraví studenta k zajištění odborné bakalářské praxe“. Smluvní pracoviště, kde bude realizace odborné praxe probíhat, dále mohou vyžadovat další proškolení BOZP, které student musí absolvovat.
- Student si ve stanovených termínech vybere organizaci/pracoviště (viz „Nabídka odborných praxí pro Bc SP Gastronomie a výživa“), kde bude vykonávat po stanovenou dobu odbornou praxi (odborný blok). Garant odborné praxe (dále jen garant) mu výběr nabídky potvrdí. V případě výběru již obsazené nabídky jinými studenty může garant studentovi z kapacitních důvodů vybranou nabídku zamítnout a student si musí (po předchozí konzultaci s garantem) vybrat z nabídek jinou smluvní organizaci/pracoviště, kde bude praxi absolvovat.
- V případě, že student má možnost vykonat praxi, která zapadá obsahově do rámce studijního programu, na nesmluvním pracovišti, může tuto možnost konzultovat s garantem, který následně doporučí nebo zamítne zapojení nesmluvního pracoviště do studijního programu. V případě kladného vyjádření zajistí garant ve spolupráci s administrativou školy ošetření této spolupráce smluvním vztahem. Student musí na zajištění této spolupráce iniciativně kooperovat a musí respektovat časovou prodlevu pro zajištění těchto smluvních vztahů.
- Ve spolupráci s garantem nebo jinou pověřenou osobou student zajistí všechny náležitosti nutné k uzavření „Smlouvy o zajištění odborné profesní praxe“. Student uzavře smlouvu před začátkem odborné praxe a bude podle ní postupovat při vykonávání praxe. Smluvní pracoviště, kde bude realizace odborné praxe probíhat, dále mohou vyžadovat další dodatky ke smluvnímu vztahu mezi studentem a smluvním pracovištěm (např. o utajení), které student musí akceptovat.
- V průběhu plnění praxe je student povinen vést si „Výkaz odborné praxe“.
- Ubytování a stravování si student v průběhu praxe hradí sám, není-li se smluvní organizací stanoveno jinak.
- Po skončení praxe student garantovi nebo pověřenému odpovědnému pracovníkovi FT UTB ve Zlíně odevzdá ve stanoveném termínu a požadované úpravě kompletní dokumentaci k realizaci praxe, která musí zahrnovat tyto části:
-
- „Zpráva z odborné praxe“ – náležitosti viz šablona pro tuto zprávu,
- „Výkaz odborné praxe“ – vyplněný výkaz potvrzený spolupracující organizací,
- „Vyjádření organizace k praxi“ – vyplněné vyjádření potvrzené spolupracující organizací,
- „Hodnocení odborné praxe I, II odpovědným pracovníkem FT UTB ve Zlíně“ – předvyplněné požadované údaje pro hodnocení kompletní závěrečné zprávy v předmětu Odborná praxe I a II,
- „Hodnocení odborné praxe III garantem studijního programu“ – předvyplněné požadované údaje pro hodnocení kompletní závěrečné zprávy v předmětu Odborná praxe III a příprava bakalářské práce.
- Pro jednotlivé přílohy jsou níže uvedené šablony dokumentů, které se student zavazuje využívat a vyplňovat dle uvedených požadavků. Soubor kompletní dokumentace k realizaci praxe odevzdá student svázané v kroužkové vazbě nebo nerozebíratelné vazbě.
- Garant odborné praxe nebo pověřený odpovědný pracovník FT UTB ve Zlíně:
-
-
- zkontroluje dodanou dokumentaci k realizaci praxe (Zpráva z odborné praxe, Výkaz odborné praxe, Vyjádření organizace k praxi) a posoudí jejich úplnost
- zhodnotí odevzdanou „Zprávu z odborné praxe“
- na základě výše uvedené dokumentace k realizaci praxe uzná/zamítne zápočet z předmětů „Odborná praxe I, II“ (viz Hodnocení odborné praxe I, II odpovědným pracovníkem FT UTB ve Zlíně). U bloku praxí v předmětu „Odborná praxe III a příprava bakalářské práce“ se požadavek na zápočet skládá ze dvou podmínek:
-
- uznání kompletní dokumentace k realizaci praxe, zejména „Zprávy z odborné praxe“, garantem studijního programu,
- odevzdání bakalářské práce do systému IS/STAG a její posouzení na základě kontroly plagiátorství.
Uznání/zamítnutí zápočtu viz Hodnocení odborné praxe III garantem studijního programu.
-
-
- Pro následující termín výběru praxí pro navazující odborný blok si student vybere jinou organizaci/pracoviště, než ve které absolvoval v předchozích termínech. Výjimkou je odborná praxe ve 3. ročníku studia, pokud student na daném pracovišti řeší problematiku své kvalifikační práce.
Dokumentace:
00 Záznam o školení ohledně bezpečnosti a ochrany zdraví studenta k zajištění odborné bakalářské praxe
01 Nabídka odborných praxí pro Bc SP Gastronomie a výživa
02 Smlouva o zajištění odborné profesní praxe
03 Zpráva z odborné praxe
04 Výkaz odborné praxe
05 Vyjádření organizace k praxi
06 Hodnocení odborné praxe I, II odpovědným pracovníkem FT UTB ve Zlíně (Odborná praxe I a II)
07 Hodnocení odborné praxe III garantem studijního programu (Odborná praxe III a příprava bakalářské práce)
Garant odborných praxí pro Bc SP GaV:
doc. Ing. et Ing. Anna Adámková, Ph.D.
E-mail: aadamkova@utb.cz
Telefon: +420 576 031 592
Kancelář: U6/P35