Gastronomie ve vztahu k výživě člověka
Garant kurzu: prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D.
Anotace: Cílem tohoto kurzu je získat aktuální informace a praktické zkušenosti o moderních gastronomických trendech ve vztahu k výživě člověka. Absolvent kurzu CŽV získá znalosti o gastronomických technologiích, teoretické znalosti o potravinách a jejich nutričním složení, bezpečnosti, kvalitě potravin a zásadách správné výrobní praxe. Dále získá praktické dovednosti v oblasti kulinární úpravy potravin a jejich nových trendech jak v oblasti české, tak i světové gastronomie. Vzhledem k těmto kulinárním úpravám bude řešena také problematika nutriční hodnoty pokrmů s následným hodnocením výživového stavu člověka.
Cílová skupina: Široká veřejnost. Kurz je určen pro posluchače, kteří mají zájem o získání, prohloubení, rozšíření nebo změnu kvalifikace v oblasti gastronomie a výživy člověka.
Vstupní předpoklady: Maturita.
Zakončení: Úspěšné absolvování kurzu je podmíněno absolvováním písemného testu a praktické zkoušky.
Časový rozvrh: Délka kurzu je celkem 50 hodin. Výuka probíhá jednou za 14 dní v pátek odpoledne formou přednášek a praktických cvičení.
Vzdělávací plán:
- Vývoj, udržitelnost gastronomie.
- Gastronomické zpracování, kvalita potravin.
- Světová, česká, regionální gastronomie.
- Přídatné látky, uchování pokrmů, bezpečnost.
- Wellness gastronomie, zdravý životní styl.
- Nutriční hodnota a složení potravin a pokrmů.
- Výživa člověka.
- Hodnocení výživy člověka, tvorba jídelníčků.
Plánovaný začátek nejbližšího kurzu: Bude upřesněno.
Počet účastníků: 16
Cena kurzu: 13.500,- Kč při absolvování kurzu 16 osob, s více účastníky se cena za osobu snižuje.
Kontaktní osoba:
Bc. Eva Chudárková
e-mail: chudarkova@utb.cz
tel.: 576 038 085