Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
Science Wine

Masový a futuristický podcast

Servírujeme libový díl našeho podcastového pořadu Science Wine!

V čem všem byl rok 1990 zlomový pro maso? Rozmáhá se u nás stále sójový průmysl? Proč mnozí z nás vyrostli na hovězím tuhém jak bota? Proč je pro Argentince snazší stařit stejky než pro nás Čechy? Jak vypadají laboratoře technologů potravin? Co vědci dělají, když zkoumají maso a kde se jejich poznatky dají využít? Jak se liší domácí a průmyslové uzení? Proč je blbost mrazit si maso doma?

Maso je téma, na které má názor a otázky snad každý, tak není divu, že si tento díl našeho populárně vědeckého podcastu vysloužil hned 40 minut povídání.

Tentokrát společnost děkana Romana a propagační Káti doplnil Robert Gál, ředitel Ústavu technologie potravin.

Další tip do ucha? Rok 2040!
Za poslech určitě stojí i předchozí díl pořadu, a to lidstvu, přírodě a budoucnosti v kontextu životního prostředí.

Rok 2040 je za rohem, ale přesto je dost daleko, aby se toho spoustu událo, a svět bude určitě o dost jiný než dnes. Je pro nás potenciální sucho opravdovou hrozbou? Máme se bát geneticky modifikovaných rostlin? Jak moc poroste populace na Zemi? Které současné trendy a technologie mají potenciál udělat náš svět lepší? V roce 2040 to už určitě budeme vědět.

Na to, jak by se nám mohlo žít za 20 let, jsme se ptali ředitele Ústavu inženýrství ochrany životního prostředí, profesora Marka Koutného.

____

Tak jako vždy všechny díly univerzitního podcastu jsou zdarma k poslechu zde:

podcast.utb.cz

Spotify

Apple Podcasts

 

Fakulty a součásti

Zavřít