Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Chemie a technologie ochrany životního prostření

Biodegradabilní potravinářské obaly s aktivní složkou

Téma: Biodegradabilní potravinářské obaly s aktivní složkou
Topic: Biodegradable Food Packaging with Active Component
Školitel/Tutor: doc. Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.
Konzultant/Consultant: Ing. Pavel Pleva, Ph.D.
E-mail: mjanalikova@utb.cz
Anotace:
Obaly potravin slouží mimo jiné k jejich ochraně před vlivy okolí a přispívají k zabezpečení zdravotní nezávadnosti a udržení kvality potravin. Na druhé straně je v souvislosti s prohlubujícím se globálním problémem znečištěného životního prostředí a požadavky na udržitelný rozvoj společnosti anticipována potřeba takových obalů, jejichž základní suroviny jsou přírodního původu. S tím bezprostředně souvisí také snaha o nalezení možnosti snížení ekologické stopy v podobě biologicky odbouratelných náhrad současných syntetických materiálů. V potravinářském průmyslu je také nezanedbatelná poptávka po aktivních obalech, kterými se rozumějí obaly, které mají prodloužit životnost nebo zlepšit stav balených potravin. Takové potravinářské obaly obsahují složky, které se uvolňují do potravin/prostředí, které je obklopuje nebo které naopak absorbují látky z potravin/prostředí, které je obklopuje. Cílem této práce je studovat vlastnosti a biodegradabilitu připravených obalů založených na proteinech nebo polysacharidech s přídavkem antimikrobiálních složek potlačujících nežádoucí mikrobiotu potravin. U obalů s uspokojivým antimikrobiálním potenciálem bude provedena fyzikálně chemická charakteristika připravených systémů. Tyto obaly budou aplikovány na reálné vzorky potravin.

 

Annotation:
Food packaging serves, among other functions, to protect food from environmental influences, ensuring food safety and quality maintenance. However, in light of the escalating global environmental pollution, coupled with the imperative for sustainable societal development, there is an anticipated need for packaging sourced from natural materials. This necessity is closely linked to the quest for reducing the ecological footprint by replacing existing synthetic materials with biodegradable alternatives. The food industry also demonstrates a substantial demand for active packaging, defined as packaging that extends shelf life or enhances the condition of packaged foods. Such packaging contains components that either release substances into the food/environment or absorb substances from it. The objective of this study is to investigate the properties and biodegradability of prepared packaging materials based on proteins or polysaccharides with added antimicrobial components suppressing undesirable food microorganisms. Packaging demonstrating satisfactory antimicrobial potential will undergo physical-chemical characterization, followed by application onto real food samples.
Požadavky na studenta:
Magisterský stupeň v oboru enviromentální nebo potravinářské technologie, biotechnologie, mikrobiologie a v příbuzných oborech.
Requirements:
Master’s degree in environmental or food technology, biotechnology, microbiology, and related fields.
Literatura/Literature:
  1. BHARGAVA, Nitya; SHARANAGAT, Vijay Singh; MOR, Rahul S a KUMAR, Kshitiz. Active and intelligent biodegradable packaging films using food and food waste-derived bioactive compounds: A review. Online. Trends in Food Science & Technology. 2020, roč. 105, s. 385-401. ISSN 09242244. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.09.015.
  2. GRUMEZESCU, Alexandru Mihai a Alina Maria HOLBAN. Food packaging and preservation. London: Academic Press, [2018], 1 online zdroj. Handbook of food bioengineering. ISBN 9780128112656. Dostupné také z: https://proxy.k.utb.cz/login?url=https://www.sciencedirect.com/science/book/9780128115169
  3. PRIYADARSHI, Ruchir a RHIM, Jong-Whan. Chitosan-based biodegradable functional films for food packaging applications. Online. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2020, roč. 62. ISSN 14668564. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102346.
  4. TAYLOR, T. M. Handbook of natural antimicrobials for food safety and quality. Cambridge, England: Woodhead Publishing, 2015, 1 online zdroj (443 pages). Woodhead Publishing series in food science, technology and nutrition. ISBN 9781782420422. Dostupné také z: https://proxy.k.utb.cz/login?url=http://app.knovel.com/hotlink/toc/id:kpHNAFSQ05/handbook_of_natural_antimicrobials_for_food_safety_and_quality

 

Fakulty a součásti

Zavřít