Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Témata

Seznam jednotlivých projektů 2024

ID E-mail Příjmení Jméno Ústav Téma stáže Stav
1 humpolicek@utb.cz Humpolíček Petr UTTTK Buněčná kompatibilita nanostrukturovaných povrchů OBSAZENO
Anotace: Cílem stáže je provést sérii experimentů sledujících interakce mezi buněčnými modelovými liniemi a nanostrukturovanými povrchy. Provedení experimentů vyžaduje znalost práce v laboratoři buněčné biologie. Využity budou jak imortalizované tak kmenové linie. Povrchy budou na bázi biopolymerů.
2 hausnerova@utb.cz Hausnerová Berenika UVI Senzory z plastových odpadů OBSAZENO
Anotace: V intencích cirkulární ekonomiky sílí tlak na využívání plastových odpadů s cílem dosáhnout tzv. zero landfill (žádné skládkování) stavu. Stáž cílí na objevování nové funkcionality plastových odpadů. Předběžné výsledky ukazují, že směsný plastový odpad může posloužit jako velmi efektivní materiál pro harvestování elektrické energie, a současně detekci mechanických vibrací.
3 lorencova@utb.cz Lorencová Eva UTP Vybrané vlastnosti nízkoalkoholických fermentovaných nápojů OBSAZENO
Anotace: Budou vyrobeny vzorky nízkoalkoholických fermentovaných nápojů pomocí symbiotických kultur mikroorganizmů v laboratorních podmínkách. U těchto vzorků pak budou prováděny vybrané fyzikálně chemické analýzy. V závěru budou vzorky podrobeny senzorické analýze u panelu školených hodnotitelů. V rámci výzkumu budou biotechnologickými procesy vyrobeny vzorky nových atypických nápojů.  
4 msedlacik@utb.cz Sedlačík Michal UVI Viskoelastické vlastnosti hydrogelů různých druhů želatiny OBSAZENO
Anotace: Pro možné využití hydrogelu želatiny v biologických aplikacích budou připraveny zkušební vzorky hydrogelů želatin z různého živočišného původu (jelení šlachy/vazy, ryba kapr/amur bílý, kuřecí apod.). Na takto připravených hydrogelech budou posléze zkoumány jejich viskoelastické vlastnosti včetně jejich teplotní závislosti. V případě dostatečného časového prostoru bude dalším cílem letní stáže testování prvních systémů na kompozitní bázi tvořené matricí vybraných druhů želatiny a magnetických mikročástic stran jejich mechanické vlastnosti.
5 bilek@utb.cz Bílek Ondřej UVI Inovace v průmyslu: Mixed Reality a AR technologie s Hololens 2 a iPadem OBSAZENO
Anotace : Zprovoznění a testování skenovacích a analytických funkcí pomocí mixed reality a brýlí Hololens2. Vývoj jednoduchého montážního postupu s využitím rozšířené reality a brýlí Hololens 2, využívající Mixed Reality Toolkit 2 a Unity. Vytvoření kontrolních úloh pro provádění kvalitativních inspekcí s využitím rozšířené reality a detekce a sledování objektů pomocí počítačového vidění, za použití iPadu a softwaru Twyn View a Twyn Studio.
6 mokrejs@utb.cz Mokrejš Pavel UIP Příprava želatin a hydrolysátů z vybraných nevyužitých rybích tkání OBSAZENO
Anotace: Odborná činnost bude spočívat v extrakci želatin a hydrolysátů z několika nevyužitých rybích tkání, které zůstávají při zpracování sladkovodních ryb. Surová tkáň bude řízeným způsobem přečištěna od doprovodných složek (zejména tuku, minerálních látek a nekolagenních bílkovin). Želatiny budou připraveny biotechnologickým opracováním kolagenu s využitím specifické potravinářské proteasy extrakcí horkou vodou. Bude využito know-how z dřívějších experimentů (letní stáže, absolventské práce studentů), zejména pak optimalisace procesu kondicionování kolagenu. Efektivita přeměny kolagenu na želatiny bude sledována stanovením výtěžku jednotlivých želatinových frakcí. U želatin budou provedeny základní charakteristiky (pevnost gelu, viskosita, bod tání a tuhnutí gelu). Výsledky se využijí pro další pokročilé testování připravených produktů.
7 lapcikova@utb.cz Lapčíková Barbora UTP Výroba čokolády s různým obsahem a typem emulgátoru. OBSAZENO
Anotace: Výroba různých typů čokolády s proměnným typem a obsahem emulgátoru, jejich vliv na reologické vlastnosti a krystalizaci kakaového másla.
8 j1navratilova@utb.cz Navrátilová Jana UIP Studium krystalizace PET s nukleačním činidlem OBSAZENO
Anotace: PET krystalizuje velmi pomalu, je tedy žádoucí tento proces v praxi urychlit. To se děje zejména přídavkem nukleačních činidel. Zvýšení rychlosti krystalizace je prakticky velmi důležité např. při výrobě obalů pro plnění za horka, kdy je nezbytné, aby krystalizace proběhla v co největší míře v co nejkratším čase. Znalost kinetiky krystalizace při různých rychlostech chlazení a různých koncentracích nukleačního činidla je nezbytná pro nastavení zpracovatelských podmínek.
9 kazantseva@utb.cz Kazantseva Natalia UFMI Studium I-V charakteristik polymerních memristorů OBSAZENO
Anotace: Cílem letní stáže bude příprava vrstvených polovodičových součástek na základě konjugovaných polymerů s bithiofenovými skupinami v hlavním řetězci a s postranními karbazolovými skupinami a měření jejich elektrických vlastností a polovodičových charakteristik. Tyto polovodičové součástky by měli vykazovat memristivní chování. Memristor je pasivní elektronická součástka, která mění svou hodnotu napětí v závislosti na prošlém náboji. Student se seznámí s přípravou polovodičových vrstvených součástek, které sestávají z elektropolymerace a napařování kovové vrstvy a měřením polovodičových charakteristik. Výstupem letní stáže bude účast SVOČ.
10 vilcakova@utb.cz Vilčáková Jarmila UFMI Syntéza polymerní memristorů OBSAZENO
Anotace: Cílem letní stáže bude příprava polymerů, které budou vykazovat memristivní chování. Memristor je pasivní elektronická součástka, která mění svou hodnotu v závislosti na prošlém náboji.  V prvním kroku bude třeba syntetizovat monomer, který bude základem pro přípravu polymerů s konjugovaných polymerů s bithiofenovými skupinami v hlavním řetězci a s postranními karbazolovými skupinami. V průběhu syntézy budou odebírány vzorky k analýze pomocí metody NMR a ATR-FTIR spektroskopie pro určení chemické struktury monomerů. Student se rovněž seznámí s vyhodnocováním spekter z uvedené metody NMR. Následná polymerace proběhne formou elektropolymerace s využitím metody cyklovoltametrie. Výstupem letní stáže bude účast SVOČ.
11 moucka@utb.cz Moučka Robert UFMI Viskoelastické vlastnosti síťované želatiny OBSAZENO
Anotace: Biomateriály jsou příkladem viskoelastických látek skýtajících řadu vlastností, díky kterým jsou s oblibou používány v lékařství či potravinářském průmyslu. Nicméně samy o sobě často nemají dostatečné mechanické vlastnosti či odolnost vůči vodnému prostředí. Tento nedostatek lze odstranit jejich chemickým síťováním, kterým lze rovněž měnit dle potřeby podíl elastické viskózní složky výsledného materiálu. Pro popis mechanických vlastností, získaných např. z reologických měření (creep, oscilační měření), lze pak s výhodou použít frakcionální viskoelastické modely a získat tak funkční závislost mezi stupněm zesíťování a viskoelasticitou daného systému.
12 lmusilova@utb.cz Bartošík Miroslav UFMI Testování vhodných polymerních substrátů pro katalytickou produkci H2 plazmonicky zesílenou Au nanočásticemi OBSAZENO
Anotace: Díky plazmonickému zesílení elektromagnetické vlny se Au nanočástice jeví jako vhodný katalyzátor fotokatalytické produkce vodíku. Au nanočástice jsou obvykle rosteny na pevných polovodičový substrátech (křemík), které mají atomárně hladký povrch a vzhledem k jejich využití v polovodičovém průmyslu jsou relativně drahé. Z toho důvodu bude v rámci této práce hledán vhodný polymerní materiál, který by byl využitelný pro nanesení částic koloidního zlata a zároveň byl dostatečně hydrofilní a použitelný pro reakci probíhající ve směsi vody a methanolu. V rámci stáže budou připravovány polystyrenové (PS) a polykaprolaktonové (PCL). Výsledky budou analyzovány vhodnými metodami (elektronová mikroskopie, AFM, optická mikroskopie).
13 javorik@utb.cz Javořík Jakub UVI Numerický model kompozitního dílce
Anotace: Na základě zadané geometrie bude vytvořen numerický konečněprvkový (FEM) model. Tento model bude sloužit k simulaci mechanického chování při daných okrajových podmínkách. Pro úspěšné řešení je nutná znalost mechaniky pevných těles na vysokoškolské úrovni a základní znalosti principů FEM systémů.
14 aadamkova@utb.cz Adámková Anna UACHP Sledování vlastností nealkoholických fermentovaných nápojů OBSAZENO
Anotace: V poslední době se stávají čím dál více zajímavějším artiklem nápoje z přírodních fermentovaných materiálů. Vlastnosti těchto nealkoholických nápojů se dávají do souvislosti s pozitivním dopadem na lidské zdraví. Jedním ze způsobů monitorování fermentačních procesů bude použít experimentální elektronický nos. Získaná data budou následně vyhodnoceny a interpretovány.
15 rudolf@utb.cz Rudolf Ondřej UTTTK Terpenové látky v silicích jehličnanů OBSAZENO
Anotace: Jádro práce bude spočívat v analýze těkavých látek obsažených v jehličnanových silicích pomocí metody plynové chromatografie. Jednotlivé vzorky budou porovnávány mezi sebou a s dostupnými literárními zdroji jako vědeckými články, souhrnnými publikacemi a ISO normami.
16 julinova@utb.cz Julinová Markéta UIOZP Příprava hydrogelů z odpadních surovin OBSAZENO
Anotace: Hlavní náplní práce bude optimalizace postupu přípravy hydrogelu z vybraných odpadních surovin.
17 purevdorj@utb.cz Purevdorj Khatantuul UIOZP Antagonistické působení metabolitů produkovanými mikroorganizmy izolovaných z potravin OBSAZENO
Anotace: Empirické využívaní divokých mikroorganizmů a jejich metabolitů pro prodloužení údržnosti potravin bylo praktikováno po staletí. V současné době se přírodní antimikrobiální látky se stávají populárnějšími kvůli zvyšujícím se obavám konzumentů s ohledem na používání syntetických chemických přípravků a průmyslových antimikrobiálních konzervantů. Výhody, které mohou plynout z používání přírodních antimikrobiálních látek, jsou následující: redukce absolutní závislosti na antibiotikách, snížení rozvoje rezistence vůči antibiotikům u patogenních mikroorganizmů, kontrola křížové kontaminace, zlepšení technologie konzervace potravin a možný pozitivní vliv na imunitní systém lidí. Cílem projektu bude u mikroorganizmů izolovaných z fermentovaných potravin provést skríning antimikrobiální aktivity vůči vybraným patogenům. Následně zjistit vliv vybraných faktorů na jejich antimikrobiální aktivitu vůči testovaným indikátorovým mikroorganizmům.
18 dvorackova@utb.cz Dvořáčková Marie UIOZP Příprava směsí z reaktivních polymerů a studium změny jejich biologické odbouratelnosti OBSAZENO
Anotace: V rámci letní stáže budou připraveny směsi materiálů z reaktivních polymerů polyhydroxybutyrátu a kompatabilizátoru EGMA. Směsi PHB/EGMA by měly vykazovat  lepší mechanické vlastnosti než samotný PHB a přitom si zachovat schopnost biologické odbouratelnosti.  Uvedené materiály budou testovány na schopnost biodegradace v různých prostředích. Současně bude testována i schopnost abiotické degradace.
19 siska@utb.cz Šiška Ladislav UTP Výroba fermentovaných nápojů pomocí kultur kvasu a „ginger bug“ starteru OBSAZENO
Anotace: Budou vyrobeny vzorky fermentovaných nápojů s využitím kvasinek a bakterií mléčného kvašení. Jejich zdrojem bude žitný kvásek a ginger bug/plant kultura (tvořená Zygotorulaspora florentina a Lactobacillus hilgardii). Vzorky, které budou vyrobeny, budou prototypy nových výrobků, které nejsou na trhu. U těchto vzorků budou provedeny fyzikálně-chemické a senzorické analýzy  
20 rsalek@utb.cz Salek Richardos Nikolaos UTP Manufacture and evaluation of a Camembert-type processed cheese product OBSAZENO
Anotace: Processed cheese (PC) is a viscoelastic dairy-based gel described also as a stable oil-in-water emulsion. In PC production, the main raw material is natural cheese. The desired final smooth and homogeneous PC matrix is formed by blending shredded natural cheese in the presence of emulsifying salts, heated under partial vacuum and constant shear, commonly in a temperature range of 90–100 °C. Moreover, moldy soft cheeses are characterized by the presence of a white crust formed by the growth of Penicillium sp. on their surface, which gives them unique aroma and flavor characteristics. The application of molds in Camembert-type cheese gives it pronounced flavor and aroma and characteristic texture due to the intense lipolytic and proteolytic action that occurred during maturation. Up to now there is no information in the scientific literature about a Camembert-type PC. Hence, the aim of the project will be to optimise the manufacturing process and evaluate the functional properties of the above-mentioned cheese prototypes.  
21 vinter@utb.cz Vinter Štěpán UIOZP Bioloužení modelové půdy z Měsíce a Marsu OBSAZENO
Anotace: Student se bude nejprve zabývat studiem růstu mikroorganismů Acidithiobacillus ferrooxidans ve vybraných mediích s obsahem železa. Po optimalizaci tohoto postupu bude odzkoušena schopnost mikroorganismů bioloužení na simulovaném půdním vzorku z Měsíce a Marsu (příp. asteroidu)
22 jaska@utb.cz Čermák Roman UIP Vlastnosti vstřikovaného iPP obsahující modifikované částice oxidu křemičitého OBSAZENO
Anotace: Tento projekt se bude zabývat studiem krystalizace a mechanického chování iPP s částicemi SiO2, které budou povrchově modifikovány pomocí organosilanů. Nejprve budou laboratorně připraveny a modifikovány částice SiO2. V druhém kroku budou vyrobeny vzorky metodou vstřikování. Takto připravené vzorky budou podrobeny různým experimentům pro zjištění krystalizačního a mechanického chování. Mohou být využity metody DSC, WAXS, zkouška tahem, charpyho kladivo apod.
23 mhribova@utb.cz Hřibová Martina UIP Vliv biopolymerních přísad na fázový přechod a vybrané mechanické vlastnosti isotaktického polybutenu-1
Anotace: Práce bude zaměřena na studium isotaktického polybutenu – 1, který se může vyskytovat v různých krystalografických modifikacích. Cílem je porozumět podmínkám fázových přechodů v závislosti na vybraných podmínkách krystalizace, jako např. vliv přísad na bázi biopolymerů atd. Dále se budou zkoumat případné změny ve vlastnostech těchto materiálů po krystalizaci. Výsledky této práce přispějí k lepšímu pochopení struktury a vlastností polybutenu – 1 a mohou být využity v oblastech jako materiálový vývoj a optimalizace výrobních procesů.
24 lgajzlerova@utb.cz Gajzlerová Lenka UIP Izotermní krystalizace lineárního polypropylenu s minoritním podílem větveného polypropylenu OBSAZENO
Anotace: Molekulovou strukturu lineárního polypropylenu je možné modifikovat naroubováním dlouhých větví na hlavní řetězec polypropylenu, což ovlivňuje reologické vlastnosti, ale také krystalizační chování. Přídavek velmi malého množství větveného polypropylenu do lineárního polypropylenu může vést ke krystalizaci při vyšší teplotě, a tudíž fungovat jako nukleační činidlo. Pro studium vlivu přídavku větveného polypropylenu na izotermní krystalizační chování lineárního polypropylenu bude využito diferenciální skenovací kalorimetrie. Pro popis časového průběhu krystalizace bude využita Avramiho rovnice.
25 mhribova@utb.cz Beníček Lubomír UIP Analýza dopadu přirozeného stárnutí na morfologii isotaktického polybutenu-1
Anotace: Organická povaha polymerů může za různých podmínek způsobit degradaci makromolekulárních řetězců, což má dopad na jejich morfologii a následně na fázové přechody, pokud je studovaný polymer polymorfní. Cílem stáže je stanovit a popsat vliv přirozeného stárnutí na morfologii isotaktického polybuetenu-1.
26 lmusilova@utb.cz Musilová Lenka UFMI Příprava hydrogelů na bázi polyvinylalkoholu (PVA) kombinovaná s elektrostatickým zvlákňováním OBSAZENO
Anotace: Předkládaný projekt se bude zabývat přípravou vhodné hydrogelové matrice na  bázi  PVA, které budou vzájemně kombinovány s elektrostatickým zvlákňováním. V rámci projektu bude připravena série vzorků lišících se použitým polymerem (PVA, polysacharidy), jeho koncentrací, molekulovou hmotností, molárním poměrem látek. Rovněž bude připravena série zvlákňovaných vzorků vytipovaných polysacharidů (koncentrace, molekulová hmotnost, vlhkost, atd.), které budou následně kombinovány s již připravenými hydrogely. Výsledné hydrogely, lze díky jejich biokompatibilitě, jednoduchosti přípravy a nízké toxicitě, využít v biomedicínských aplikacích.
27 egner@utb.cz Egner Pavlína UTTTK Využití kolagenního hydrolyzátu v přípravcích veterinární kosmetiky OBSAZENO
Anotace: Nejen lidé, ale i zvířata vyžadují speciální péči, na která je nutné používat speciální přípravky. Proto trh s kosmetickými veterinárními přípravky zaznamenal v posledních letech výrazný rozmach. V České republice je dokonce evidováno nejvíce psů a koček na obyvatele v celé Evropě. Podle statistik polovina českých domácností chová jednoho nebo více domácích mazlíčků. Chovat některé druhy zvířat patří i k národní tradici, přestože to nemusí být úplně laciná záležitost a je tedy třeba se o ně pečlivě starat. Z tohoto důvodu lze na našem trhu nalézt speciální přípravky veterinární kosmetiky, a to zejména šampony, ale i další aplikační formy jako například masti, krémy, mléka, koupele atd. Použití těchto typů přípravků je jednoduché a významně podporuje dodání účinných látek k povrchu kůže, zejména u zvířat s hustou srstí. Slouží ale i k ošetření kůže bez chlupů nebo k ošetření rohoviny či žíní atd.
28 mokrejs@utb.cz Šiška Ladislav UTP Aplikace želatiny z jeleních tkání do játrových paštik OBSAZENO
Anotace: Práce v laboratoři bude spočívat v přípravě játrových paštik s přídavkem želatiny z jeleních tkání. Želatina byla připravena z nevyužitých kolagenních tkání jelena za pomoci enzymatické předúpravy a následné několikastupňové extrakce. Želatina o známé pevnosti gelu bude aplikována do játrových paštik v několika množstvích, které budou stanoveny na základě dřívějších experimentů (studentské práce, letní stáže). Po tepelném opracování budou analysovány fyzikálně-chemické vlastnosti (množství sušiny, obsah popelovin, barva…) a texturní vlastnosti (tvrdost, roztíratelnost). Z výsledků bude stanovena účinnost přídavku želatiny do játrových paštik.
29 mokrejs@utb.cz Gál Robert UTP Zpracování odpadních tuků na částečně hydrolysovaný produkt vhodný pro přípravu potravinářských produktů OBSAZENO
Anotace: Cílem práce bude najít další možnosti využití nevyužitého živočišného tuku. Nevyužitý živočišný tuk bude důkladně přečištěn a za pomoci mikrobiálního enzymu bude částečně hydrolyzován. Faktory enzymatické hydrolysy budou stanoveny za pomoci dřívějších experimentů (letní stáž). Takto připravený tuk bude následně přidán do játrových paštik. Následně budou provedeny fyzikálně-chemické (obsah vody, obsah popelovin, barva…) a texturní (tvrdost, roztíratelnost) analysy vyrobených paštik. Zjištěné výsledky prokáží využitelnost enzymatické hydrolýzy tuku jako možné potravinářské matrice. U vyrobených paštik bude sledován zejména vliv na texturní vlastnosti.
30 lmusilova@utb.cz Mráček Aleš UFMI Hierarchizované polymerní povrchy PS/PC s nanočásticemi OBSAZENO
Anotace: V rámci této stáže bude student připravovat strukturované povrchy polystyrenu nebo polykaprolaktonu. Následně bude deponovat nanočástice nanokrystalické celulózy a, zbyde-li časový prostor, polydopaminu. Bude nutné provést důkladnou analýzu povrchů pomocí XPS, SEM nebo AFM. Tyto povrchy by měly být dále zkoumány či využity pro fixaci hydrogelů na bázi hyaluronanu. Budoucí aplikace se předpokládá v tkáňovém inženýrství.
31 lmusilova@utb.cz Ponížil Petr UFMI Hydrogely na bázi hyaluronanu s vhodnými reologickými vlastnostmi pro 3D biotisk OBSAZENO
Anotace:  V rámci stáže bude student či studentka připravovat hydrogely na bázi hyaluronanu, které budou plněny planárními nanočásticemi s vápenatými organofosfonáty. Tyto materiály by měly vykazovat vhodné chování při extruzním tisku, tzn. při vytlačování se budou chovat téměř jako kapalina a po nanesení na nosný materiál by se měly chovat jako relativně „pevný“ hydrogel. Pokud bude vývoj úspěšný, budou dále hydrogely testovány jako potenciální bio-inkoust.
32 lmusilova@utb.cz Elisek Petr UFMI Strukturované povrchy PS pro depozice supramolekulárních hydrogelů OBSAZENO
Anotace: Na Ústavu fyziky a materiálového inženýrství máme bohaté zkušenosti s metodou fázové separace a metodou “breath figures” pro tvorbu hierarchizovaných polymerních povrchů. V současnosti hledáme nové typy rozpouštědel, případně jejich směsí (dobré/špatné rozpouštědlo), které by umožnily či vylepšily naše polystyrenové povrchy. Tyto nosné substráty by měly být využity pro následné nanášení hydrogelových materiálů kopírujících hierarchizovanou strukturu. V budoucnu by tyto sofistikované kompozity mohly být aplikovány v tkáňovém inženýrství.
33 lmusilova@utb.cz Macháčková Alena UFMI Hierarchizované povrchy PS s vnitřní porézní strukturou OBSAZENO
Anotace: Student či studentka bude připravovat hierarchizované povrchy polystyrenu metodou fázové separace směsí rozpouštědel (dobré/špatné). Příprava bude probíhat na tzv. „spincoateru“ a na povrchy budou postupně deponována směs rozpouštědel. Následně bude na vzniklé hierarchické struktury deponován systém směsi rozpouštědel, ve kterém bude rozpuštěn i polystyren či polykaprolakton. Touto metodou bude možné připravit porézní povrchy s tloušťkou řádově v desítkách mikrometrů. Následně tyto materiály budou analyzovány především pomocí elektronové mikroskopie a případně metodou AFM.
34 lmusilova@utb.cz Kutálková Eva UFMI Core-shell nanovlákna s nanokrystalickou celulózou OBSAZENO
Anotace: Student či studentka bude metodou tzv. „elektrospinnigu“ připravovat nanovlákenné polymerní struktury. Výsledkem by měly být ale nanovlákna, které budou uvnitř obsahovat jiný materiál než na povrchu. Jedná se o tzv. core-shell vlákna. Nebude přímo podstatné jaký polyelektrolyt bude použit, důležitý bude především materiál, který bude uzavřen v polymeru. Toho lze dosáhnout speciální koaxiální jehlou, kterou bude vytlačován roztok polyelektrolytu a z vnitřní jehly bude vytlačován roztok polyelektrolyt jiného typu obsahující nanokrystalickou celulózu. Charakterizace nanovláken bude realizována pomocí optické a elektronové mikroskopie.
35  jfilip@utb.cz Filip Jaroslav UIOZP Tištěné elektrody modifikované kompozity PLA/zeolit OBSAZENO
Anotace: Prvním krokem bude příprava roztoků PLA s různou koncentrací různých typů zeolitů. Ty budou následně nanášeny na komerční tištěné elektrody a po zaschnutí budou tyto elektrody charakterizovány pomocí elektrochemických metod (voltametrie, impedanční spektroskopie). Vybrané elektrody budou dále testovány jako voltametrické senzory těžkých kovů v různých matricích.
36 bednarik@utb.cz Bednařík Vratislav UIOZP Využití extraterestrických zdrojů pro přípravu minerálů pro obohacení pitné vody
Anotace: Výroba pitné vody je nezbytným předpokladem pro založení budoucích mimozemských kolonií a stanic. Aktuálně se pro tyto účely předpokládá využití relativně snadno získatelné destilované vody, což ovšem nese jistá zdravotní rizika. Dodání základních minerálů běžně se vyskytujících v pozemské pitné vodě může odstranit rizika plynoucí z dlouhodobé konzumace destilované vody. Úkolem letní stáže bude laboratorní výpomoc při výzkumu extrakce požadovaných minerálů z regolitu pomocí oxidu uhličitého. Vhodné pro laboratorně zručné a pracovité studenty. Zájem o problematiku vesmírného výzkumu vítaný. Otevřeno pro všechny studenty FT UTB.
37  jfilip@utb.cz Pleva Pavel UIOZP Charakterizace povrchů modifikovaných polymerními nanostrukturami OBSAZENO
Anotace: V rámci stáže budou charakterizovány povrchy (Si wafery, kovové povrchy…) modifikovány polymerními nanostrukturami obsahujícími skupiny schopné selektivní interakce s iony analytů (např. oxazolin schopný vazby s těžkými kovy). Elektrochemickými metodami (především elektrochemická impedance) bude zkoumáno, zda je možné detekovat tyto vazby, tj. interakci polymerů s analyty s potenciální aplikací pro čistění vod a jako senzory polutantů.
38 mmrazkova@utb.cz Mrázková Martina UACHP Stanovení biologicky aktivních látek a antioxidační aktivity v lucumě
Anotace: Ve vybraných vzorcích lucumy bude stanoven obsah celkových polyfenolů a antioxidačních aktivit pomocí metod spektrofotometrických. V rámci stáže bude také provedeno stanovení jednotlivých polyfenolických látek a vitamínů. Polyfenolický profil a koncentrace jednotlivých vitamínů budou stanoveny s využitím kapalinové chromatografie.
39 urbankova@utb.cz Urbánková Lucie UTTTK Příprava ligninových nanočástic a jejich interakce s jinými částicemi OBSAZENO
Anotace: V prvním kroku budou připraveny ligninové nanočástice pomocí různých metod. Částice budou vhodnými metodami charakterizovány, bude změřena jejich velikost a zeta-potenciál a jejich morfologie bude stanovena pomocí mikroskopických metod. Bude sledována interakce ligninových nanočástic např. s nanokrystalickou celulosou, chitosanem nebo nano TiO2 a tyto částice budou použity pro přípravu Pickeringových emulzí. Emulgace bude provedena sonikací a emulze budou charakterizovány pomocí relevantních analytických technik (např. laserové difrakce a optické mikroskopie). Bude sledován vliv kombinace ligninu s jinými typy částic na stabilizaci emulzních kapek.  
40
41 sumczynski@utb.cz Sumczynski Daniela UACHP Vliv stravitelnosti na obsah nutrientů matcha čaje OBSAZENO
Anotace: Student se naučí metodiku stravitelnosti a postupy stanovení vybraných nutrientů v matcha čajích a následně bude evaluovat vliv stravitelnosti simulované v podmínkách in vitro na jednotlivé nutrienty a jejich schopnost uvolnit se při procesu trávení z matrice čajových listů.
42 sumczynski@utb.cz Velichová Helena UACHP Stanovení nutričních hodnot u microgreens OBSAZENO
Anotace: Student si založí pěstební pokus pro růst microgreens a v následných dnech bude monitorovat obsah základních nutrientů v průběhu jeho růstu.
43 vkasparkova@utb.cz Kašpárková Věra UTTTK Lipidové nosiče antimikrobních látek OBSAZENO
Anotace: V prvním kroku bude zvolen a připraven vhodný typ lipidového nosiče. V úvahu přicházejí dva typy nosičů. Prvním typem jsou nano-strukturované lipidové nosiče (NLC), které jsou předmětem současného výzkumu na ÚTTTK.  Druhým, zcela novým typem lipidových nosičů, jsou kubosomy. Ty vznikají samoorganizací amfifilních lipidů (monoacylglycerolů). Jedná se o bikontinuální struktury, které jsou tvořeny disperzí kubických (krychlových) agregátů ve vodné fázi. Nosiče bez aktivní látky budou popsány pomocí velikosti částic, zeta potenciálu a mikroskopických metod. V druhé části budou do zvoleného nosiče začleněny vhodné antimikrobní látky.
44 jancova@utb.cz Jančová Petra UIOZP Využití bakteriálních kmenů pro hodnocení potenciální toxicity chemických látek OBSAZENO
Anotace: Bakteriální kmeny, jako např. Vibrio fischeri, Pseudomonas aeruginosa či Escherichia coli, jsou významnými bioindikátory, kdy pomocí různých testů (bioluminiscenční test toxicity, růstové testy, a další) je možné hodnotit vliv chemických látek, ať už přírodních (metabolity mikroorganismů), či synteticky vyrobených (pesticidy, léčiva, průmyslové chemikálie, aj.) na živé organismy.
Pomocí konvenčních mikrobiologických metod (zejména kultivačních a mikroskopických), ale i klasických instrumentálních metod (např. spektrometrických) bude možné sledovat potenciální toxický účinek vybrané skupiny látek na zvolený bioindikační druh.
45 kkocourkova@utb.cz Kocourková Karolína UFMI Příprava částic na bázi hedvábných proteinů OBSAZENO
Anotace: V rámci stáže budou připravovány částice o různých morfologiích z hedvábných proteinů (fibroinu nebo sericinu). Budou zkoumány různé přístupy izolace proteinů a zpracování do podoby částic metodami založenými na fázové separaci v různých systémech rozpouštědel nebo polymerních aditiv. Částice budou charakterizovány pomocí infračervené spektroskopie, skenovací elektronové mikroskopie a mikroskopie atomárních sil.
46 sera@utb.cz Koutný Marek UIOZP Analýza mikroplastů vznikajících v zemědělském průmyslu OBSAZENO
Anotace: V rámci stáže bude sledována tvorba mikrobiálního biofilmu na povrchu mikroplastů, které mohou vznikat z různých biodegradabilních polymerů. Budou využity momo jiné metody molekulární biologie (izolace DNA, případně příprava knihovny pro NGS).  
47 sera@utb.cz Šerá Jana UIOZP Využití molekulárně biologických metod pro analýzu odpadních materiálů ze zemědělského průmyslu OBSAZENO
Anotace: V rámci stáže budou optimalizovány molekulárně biologické metody (izolace DNA, PCR) pro analýzu různých odpadních materiálů, které mohou vznikat při zemědělské produkci. Popřípadě bude práce rozšířena o analýzu zemědělských půd.
48 julinova@utb.cz Šenkárová Lenka UIOZP Odstraňování kovů z odpadních vod OBSAZENO
Anotace: Náplní letní stáže bude posouzení účinnosti odstraňování vybraných kovů z modelových odpadních vod pomocí hydrogelů připravených z odpadních produktů.
49 bunkova@utb.cz Buňková Leona UIOZP Bakterie mléčného kvašení izolované z potravin a nápojů nemléčného původu a jejich charakterizace OBSAZENO
Anotace: Bakterie mléčného kvašení se v potravinářství využívají především pro jejich schopnost produkce kyseliny mléčné. Těchto vlastností se využívá v mlékárenských technologiích, při výrobě fermentovaných masných výrobků, při fermentaci těst nebo zeleniny. V mnohých potravinách a nápojích však mohou být tyto bakterie nežádoucí, kdy jako kontaminanty mohou způsobovat jejich kažení (např. maso, pivo, kečupy). V rámci projektu bude student sledovat vybrané vlastnosti bakterií mléčného kvašení izolovaných jako kontaminanty, které byly získány ze sbírek mikroorganizmů. Budou např. charakterizovány jejich růstové vlastnosti, schopnost tvorby biofilmu, případně dle časových možností budou sledovány i jejich další vlastnosti.
50 bunkova@utb.cz Růžička Jan UIOZP Sledování mikrobioty dehydratovaných výrobků s podílem kravského mléka OBSAZENO
Anotace: Kravské mléko a výrobky z něj nabývají v poslední době stále více na popularitě, a to nejen vzhledem k jeho příznivému složení.  V rámci projektu bude student provádět mikrobiologickou analýzu vybraných dehydratovaných výrobků z kravského mléka nebo výrobků s podílem kravského mléko a následně z nich izolovat mikroorganizmy. Pomocí konvenčních mikrobiologických metod (zejména kultivačních a mikroskopických) i metod molekulární biologie bude vyizolované mikroorganizmy identifikovat a následně dostupnými metodami sledovat jejich vybrané vlastnosti.
51 bunkova@utb.cz Lapčík Lubomír UTP Charakterizace vybraných mikroorganizmů izolovaných z potravin nepodporujících růst mikroorganizmů OBSAZENO
Anotace: V posledních letech byl zaznamenán vyšší zájem o potraviny, které jsou obecně považovány za mikrobiologicky nerizikové, jako jsou např. potraviny s nižší vodní aktivitou (sušené nebo dehydratované potraviny). Tyto potraviny nicméně i tak mohou nést určitou mikrobiální zátěž. V rámci projektu bude student sledovat vybrané vlastnosti bakterií, které byly v předchozích studiích izolovány z potravin, které jsou považovány za mikrobiologicky nerizikové. Budou např. charakterizovány jejich růstové vlastnosti, schopnost tvorby biofilmu, případně dle časových možností budou sledovány jejich další vlastnosti.
52 m1_kadleckova@utb.cz Minařík Antonín UFMI 3D tisk roztoků syntetických polymerů a jejich směsí OBSAZENO
Anotace: Ze syntetických polymerů poly(vinylidenfluoridu-trifluorethylenu-chlorotrifluorethylenu) a polykaprolaktonu budou připravovány roztoky s využitím různých rozpouštědel. Připravené roztoky budou následně zpracovány pomocí 3D tisku a budou vyhledávány tiskové parametry pro jejich optimální tisk (tlak, teplota tiskové směsi, teplota tiskové podložky, průměr jehly/špičky). Budou sledovány vlivy vybraných rozpouštědel a poměr jednotlivých polymerů na povrchovou texturu a tisknutelnost připravených směsí. Charakterizace tištěných objektů bude probíhat zejména pomocí optické a elektronové mikroskopie. Případná přítomnost zbytkových rozpouštědel bude ověřena pomocí infračervené spektroskopie.
53 aadamkova@utb.cz Mlček Jiří UACHP Procesy zpracování tvarohu v potravinářství a jejich sledování pomocí termodynamických senzorů OBSAZENO
Anotace: Zpracování mléčných má v České republice dlouholetou tradici. Přestože jsou tradiční postupy dobře známy, s nástupem nových technologií je nutné hledat nové postupy pro zvýšení kvality a bezpečnosti těchto výrobků. Úkolem studenta bude monitorovat proces zrání tvarohu a výsledky zpracovat a interpretovat.
54
55 rvicha@utb.cz Vícha Robert UCH Využití difenylmethylové chránící skupiny v syntéze polyaminů
Anotace: Práce bude spočívat v přípravě vhodného prekurzoru titulní chránící skupiny (nejsou komerčně dostupné), zavedení této skupiny do struktury alifatického diaminu a prověření tolerance základních reakčních podmínek reakcí využívaných v syntéze polyaminů, t.j. nukleofilní substituce, nukleofilní adice na sp2 C-atom, formace Schiffových bazí a redukce různými typy redukčních činidel. V neposlední řadě budou zkoumány podmínky odstranění chránící skupiny.
56 smolka@utb.cz Smolka Petr UFMI 3D tisk technických polymerů
Anotace: Letní stáž bude zaměřena na optimalizaci 3D tisku technických polymerů metodou FFF. Bude se jednat např. o flexibilní nebo plněné polymery, bude studována také problematika vícebarevného či multimateriálového tisku.
57 rouchal@utb.cz Rouchal Michal UCH Syntéza stavebních bloků pro vícevazebné ligandy na bázi diamantanu OBSAZENO
Anotace: Hosté na bázi diaminodiamantanu vykazují nejvyšší afinitu, která byla dosud publikována pro 1:1 hostitel–host komplexy. Supramolekulární chemie pokročilých analogů však zůstává téměř neprozkoumána. Vícevazebné ligandy, skládající se z vazebných motivů s výraznou selektivitou vůči různým hostitelům, jsou klíčovými složkami molekulárních zařízení, jako jsou katalyzátory, senzory, systémy dodávání léků a paměťové jednotky. Naše předběžné výsledky s cyklodextriny (CD) a cucurbit[n]urily (CB) naznačují, že diamantanová klec rozšířená o rigidní uhlovodíkové skupiny (EDM) může tvořit vazebná místa přizpůsobená pro páry nebo trojice těsně uspořádaných hostitelů. Naším cílem je tedy připravit modelové hosty na bázi EDM a důkladně prozkoumat jejich vazebné schopnosti, tedy počet, typ a vzájemné orientace jednote CB a CD. Získání těchto základních znalostí významně ovlivní návrh supramolekulárních zařízení.
58 rouchal@utb.cz Barbuščáková Zuzana UCH Příprava nízkomolekulárních síťovacích činidel pro vývoj supramolekulárních hydrogelů na bázi hyaluronanu OBSAZENO
Anotace: Supramolekulární hydrogely poskytují, ve srovnání s hydrogely kovalentě zesíťovanými, několik zajímavých výhod. Hlavní přínos spočívá v inherentní reverzibilitě supramolekulárních interakcí mezi hostitelem a hostem, které jsou zodpovědné za tvorbu hydrogelu. Modifikované biopolymery se  používají pro přípravu hydrogelů v purifikované formě a nepotřebují žádná další síťovací činidla. Tím je eliminováno riziko kontaminace látkami, které mohou ohrozit cytokompatibilitu materiálů. V rámci projektu budou připravena a strukturně charakterizována nízkomolekulární síťovací činidla vhodná pro přípravu hydrogelů na bázi hyaluronanu.
59 zadrapa@utb.cz Zádrapa Petr UIP Vliv typu urychlovače na fyzikálně-mechanické vlastnosti EPDM pryží
Anotace: Cílem práce bude sledovat vliv různých sirných urychlovačů na fyzikálně-mechanické vlastnosti sazemi plněné EPDM pryže. Student si připraví EPDM masterbatch o dvou koncentracích sazí. Do této masterbatche bude následně přimíchávat sirné urychlovače (různé typy a případně koncentrace) a sledovat jejich vliv na mechanické vlastnosti, zvláště tahovou zkoušku, strukturní pevnost, tvrdost a odolnost vůči tepelnému stárnutí.
60 urbankova@utb.cz Kašpárková Věra firemní Příprava a testování vývojových receptur kosmetických přípravků
Anotace: Stáž bude zaměřena na proces přípravy a testování vývojových receptur kosmetických přípravků (KP). Student získá hlubší porozumění procesu vývoje KP od sestavení receptury až po jejich testování. Během stáže bude student seznámen s různými metodami a postupy používanými v kosmetickém průmyslu při vývoji a testování nových produktů, jako je odběr vzorků, příprava receptur, stanovení sušiny a viskozity, testování stability emulzních přípravků a mikrobiologické testování (kultivační testy, ATP testy).
Tato zkušenost poskytne účastníkům cenné znalosti a dovednosti v oblasti výzkumu a vývoje KP, které jsou klíčové pro pracovní uplatnění v oboru kosmetiky. Stáž bude probíhat ve firmě Nobilis Tilia v Krásné Lípě v průběhu měsíce července 2024.
61 rvicha@utb.cz Dastychová Lenka UCH Syntéza stavebních bloků pro funkční supramolekulární systémy
Anotace: Vícevazebné hostující molekuly jsou klíčovou součástí funkčních supramolekulárních zařízení, jako jsou například katalyzátory, přepínače, senzory, či systémy pro skladování, distribuci a uvolňování biologicky aktivních látek v živých systémech. Při návrhu a konstrukci takových molekul je třeba vycházet ze znalostí supramolekulárních vlastností jednotlivých vazebných míst. Zejména je důležitá jejich selektivita vůči různým makrocyklům. Cílem projektu bude připravit modelové ligandy s novými vazebnými motivy a prozkoumat jejich nekovalentní interakce s cyklodextriny a cucurbit[n]urily.
62 kimmel@utb.cz Kafka Stanislav UCH Studium chování 4-hydroxy-3-(3-chlorpropylamino)chinolonů v bazickém prostředí. OBSAZENO
Anotace: V rámci letní stáže budou nejprve čtyřstupňovým procesem ze základních 4-hydroxychinolin-2(1H)-onů syntetizovány 4-hydroxy-3-(3-chlorpropylamino)chinolin-2(1H)-ony. Poté, co budou připraveny v dostatečném množství, bude studováno jejich chování v silně bazickém prostředí. Součástí stáže bude také prohlubování znalostí v interpretaci spekter připravených sloučenin, které jsou nezbytné pro potvrzení jejich předpokládaných struktur.
63 kimmel@utb.cz Kovář Michal UCH Studium vlivu bází na 4-alkylované deriváty benzo[e][1,4]diazepin-2,5-dionu. OBSAZENO
Anotace: V rámci letní stáže budou prvotně třístupňovým procesem ze základních 4-hydroxychinolin-2(1H)-onů syntetizovány 4-alkylované deriváty benzo[e][1,4]diazepin-2,5-dionu. V závislosti na zbývajícím vymezeném času tohoto projektu, bude pozorován vliv různých bází na kontrakce sedmičlenného diazepinového kruhu. Součástí stáže bude také prohlubování znalostí v interpretaci spekter připravených sloučenin, které jsou nezbytné pro potvrzení jejich předpokládaných struktur.
64 kimmel@utb.cz Kimmel Roman UCH Příprava stavebních bloků pro syntézu polymerních memristorů. OBSAZENO
Anotace: Náplní práce letní stáže budou experimenty směřované k přípravě dvou stavebních bloků na bázi benzo[f]chinolin-3-onu, případně benzo[h]chinolin-2-onu, a dithieno[3,2-b:2′,3′-d]pyrrolu, které jsou potenciálně využitelné k syntéze nových polymerních memristorů se zcela neprobádanými vlastnostmi. Součástí stáže bude také prohlubování znalostí v interpretaci spekter připravených sloučenin, které jsou nezbytné pro potvrzení jejich předpokládaných struktur.
65 pruckova@utb.cz Prucková Zdeňka UCH Optimalizace reakcí derivátů adamantylacetylenu se sloučeninami na bázi imidazolu OBSAZENO
Anotace: Student bude mít možnost se během letní stáže seznámit s postupy a prací v laboratoři organické syntézy, tj. extrakcí, sušením, destilací, filtrací, krystalizací apod. Produkty získané při jednotlivých reakcích bude student charakterizovat pomocí bodu tání, IČ spektroskopií, hmotností spektroskopií aj. Student se naučí běžné laboratorní praxe zaměřené na organickou syntézu, naučí se např. pracovat v inertní atmosféře dusíku či argonu, s vakuovou odparkou, bodotávkem a dalšími instrumenty používanými v laboratořích organické syntézy.
Během letní stáže by měly optimalizovány některé z reakčních postupů vedoucí k přípravě 1-(2-adamantan-1-ylethynyl)imidazol-3-iové soli, která bude sloužit jako ligand pro tvorbu supramolekulárních komplexů.
66 ilcikova@utb.cz Ilčíková Markéta UFMI Optimalizace kinetiky kontrolované radikálové polymerace  glycidyl metakrylátu OBSAZENO
Anotace: Grafénove alotropy nacházejí uplatnění v tkáňovém inženýrství. Pro využití v náhradách tkání, kterých buňky vyžadují přenos elektrického signálu, je potřeba, aby částice vykazovaly elektrickou vodivost. Bylo zjištěno, že kontrolovaná radikálová polymerace z povrchu (surface-initiated atom transfer radical polymerization, SI-ATRP) umožnuje připravit materiály s potřebnou elektrickou vodivostí, navíc graftované polymerními kartáči. Tyto polymerní kartáče mohou být připraveny z celé řady monomerů a s různými strukturními vlastnosti, podle požadované aplikace. Polyglycidyl metakrylát (PGMA) umožňuje post-modifikace díky boční oxiranové skupině přítomné v každém meru, což umožní snadné vázání růstových proteinů tkání. Aby mohl být takový hybridní systém připraven, prvním krokem je optimalizace ATRP homopolymerace za podmínek, které povedou redukci GO během SI-ATRP a zároveň umožní reakci probíhat za kontrolovaných podmínek.
Student provede sérii homopolymerací GMA za ATRP podmínek. Jednotlivé polymerace bude charakterizovat pomocí NMR a GPC, na základě kterých vyhodnotí kinetiku polymerací a provede optimalizaci reakčních podmínek.
67 ilcikova@utb.cz Hrnčiřík Josef UFMI Kinetika botnání hydrogelů na bázi želatiny OBSAZENO
Anotace: Želatina je vhodný materiál pro tkáňové inženýrství. Její zesíťovaná forma tvoří hydrogel, tj. materiál schopný absorbovat vodu. Množství absorbované vody významně ovlivňuje materiálové vlastnosti hydrogelu. Cílem tkáňového inženýrství je připravovat materiály s vlastnostmi shodnými s tkáněmi. Jakmile se liší, dochází k poruše náhrady, změnám vlastností implantovaného materiálu, což vede k zánětlivým reakcím organismu. Proto je potřeba charakterizovat vlastnosti materiálů z hlediska kinetiky absorpce a rovnovážné koncentrace vody.
Student připraví hydrogely s různou koncentrací síťovacího činidla, a tudíž i jinou hodnotou hustoty sítě. Student bude studovat a modelovat kinetiku absorpce vody pomocí Ritzger-Peppas modelu.
68 ilcikova@utb.cz Slížová Marta UFMI Optimalizace síťování želatiny pro 3D tisk OBSAZENO
Anotace: Želatina je vhodný materiál pro přípravu strukturovaných povrchů s využitím v tkáňovém inženýrství. Tyto struktury se připravují pomocí aditivních technik včetně 3D tisku. Aby bylo možné želatinu tisknout a obdržet výtisk v požadovaném tvaru, je nutné správně zvolit celou řadu parametrů tak, aby síťovací systém vykazoval zpracovatelské okno, viskozita síťovaného roztoku umožnila zpracování tiskem a výtisk udržel požadovaný tvar. Tyto požadavky je možné odvodit pomocí reologických vlastností roztoků želatiny.
Student připraví roztoky želatiny a vybraného síťovacího systému o různých koncentracích. Z materiálů připraví hydrogely. Kinetiku síťování bude měřit pomocí rotačního reometru.
69 p_janovsky@utb.cz Janovský Petr UCH Syntéza stavebních bloků pro supramolekulární systémy OBSAZENO
Anotace: Komplexace bioaktivních nebo responsivních motivů do makrocyklických sloučenin poskytuje nejen jednoduchý, ale také efektivní způsob modulace fyzikálně-chemických vlastností dané molekuly. Tato strategie umožňuje vytvořit složité interakční systémy, které mohou vést k různým biologickým či chemickým účinkům. Abychom využili tyto potenciální výhody, je zásadní implementovat vhodná vazebná místa do studovaných molekul, která umožní efektivní komplexaci s makrocyklickými látkami. Makrocyklické sloučeniny, jako jsou cyklodextriny a cucurbit[n]urily, jsou vhodnými kandidáty pro vytváření supramolekulárních systémů, zejména ve vodném prostředí. Díky jejich specifické struktuře a vlastnostem jsou schopny tvořit velmi stabilní inkluzní komplexy, což otevírá možnost jejich využití nejen v oblasti bioaktivních látek. Tyto makrocyklické sloučeniny mohou efektivně interagovat s bioaktivními molekulami, což může vést k vylepšení vlastností léčivých látek, přenašečů léčiv nebo jiných biologicky aktivních či responsivních látek. Vhodně připravené stavební bloky obsahující vazebné motivy pro tyto makrocyklické látky budou dále použity k derivatizaci studovaných molekul.
70 lmanas@utb.cz Maňas Lukáš UVI Vliv povrchových úprav zastřikovaných insertů na pevnost vazby mezi insertem a polymerní matricí OBSAZENO
Anotace: V projektu letní stáže bude student vykonávat sběr dat formou literární rešerše – povrchové úpravy využívané při zastřikování insertů v dutině formy. Dále bude proveden experiment vycházející z literární rešerše. Budou zvoleny povrchové úpravy insertů, tyto úpravy budou popsány a na vybraném typu insertu realizovány – následně budou připraveny zkušební vzorky, na kterých bude s pomocí tahové zkoušky charakterizována pevnost. Dosažené výsledky budou vyhodnoceny.
71
72 vsenkerik@utb.cz Šenkeřík Vojtěch UVI Návrh drtiče pro výtisky z 3D tiskárny OBSAZENO
Anotace: Práce se bude zabývat návrhem a výrobou stolního drtiče určeného pro zpracování výtisků z 3D tiskárny. Návrh drtiče zahrnuje volbu vhodného materiálu pro tělo drtiče a pro nože; design, který umožňuje pohodlnou manipulaci a snadné čištění; a také zabezpečení pro ochranu uživatele před možnými zraněními. Drtič se dá využít na zpracování nevyužitých vytištěných prototypů, výtisků poškozené testováním či na podpůrné struktury. Tato drť se dá recyklovat a vyrobit z ní opět tiskové struny.
73 gal@utb.cz Šenkýřová Jana UTP Aplikace želatiny z jeleních tkání do játrových paštik OBSAZENO
Anotace: Práce v laboratoři bude spočívat v přípravě játrových paštik s přídavkem želatiny z jeleních tkání. Želatina byla připravena z nevyužitých kolagenních tkání jelena za pomoci enzymatické předúpravy a následné několikastupňové extrakce. Želatina o známé pevnosti gelu bude aplikována do játrových paštik v několika množstvích, které budou stanoveny na základě dřívějších experimentů (studentské práce, letní stáže). Po tepelném opracování budou analysovány fyzikálně-chemické vlastnosti (množství sušiny, obsah popelovin, barva…) a texturní vlastností (tvrdost, roztíratelnost). Z výsledků bude stanovena účinnost přídavku želatiny do játrových paštik.
74 gal@utb.cz Polášek Zdenek UTP Vstupní analýza a možnosti získávání kolagenu z husích běháků OBSAZENO
Anotace: Náplní práce bude vstupní analýza nevyužitých odpadních tkání – husích běháků, které tvoří odpad při získávání jatečně upraveného těla. Vstupní analýza bude zaměřena především na stanovení celkových bílkovin a kolagenu, na zjištění množství tuku. Tyto údaje poslouží jako základ pro navržení technologických podmínek zpracování surovin, zejména pak vhodného způsobu odtučnění dodaných surovin a v případě tkání s vysokým obsahem minerálních látek pak účinného způsobu demineralizace. Přečištěný kolagen pak bude dále využit ke zpracování biotechnologickou cestou a horko-vodní extrakcí na želatiny, případně kolagenní hydrolyzáty.
75 gal@utb.cz Míšková Zuzana UTP Vstupní analýza vybraných nevyužitých vedlejších živočišných produktů OBSAZENO
Anotace: Náplní práce bude vstupní analýza nevyužitých odpadních tkání z vybraných druhů sladkovodních ryb, vedlejšího produktu ze zpracování ryb a odpadních tkání z vysoké zvěře. V případě ryb se bude se jednat o kostry, které tvoří odpad při získávání rybích řízků. V případě vysoké zvěře se bude jednat o šlachy, které tvoří odpad při získávání svaloviny. Vstupní analýza bude zaměřena především na stanovení celkových bílkovin a kolagenu, na zjištění množství tuku a v případě rybích koster také na stanovení obsahu minerálních látek. Tyto údaje poslouží jako základ pro navržení technologických podmínek zpracování surovin, zejména pak vhodného způsobu odtučnění dodaných surovin a v případě tkání s vysokým obsahem minerálních látek pak účinného způsobu demineralizace. Přečištěný kolagen pak bude dále využit ke zpracování biotechnologickou cestou a horko-vodní extrakcí na želatiny, případně kolagenní hydrolyzáty.
76 gal@utb.cz Gál Robert UTP Zpracování odpadních tuků na částečně hydrolyzovaný produkt vhodný pro přípravu potravinářských produktů OBSAZENO
Anotace: Cílem práce bude najít další možnosti využití, doposud nevyužitého živočišného tuku. Živočišný tuk bude důkladně přečištěn a za pomoci mikrobiálního enzymu bude částečně hydrolyzován. Faktory enzymatické hydrolýzy budou stanoveny za pomoci dřívějších experimentů (letní stáž). Takto připravený tuk bude následně přidán do játrových paštik. Následně budou provedeny fyzikálně-chemické (obsah vody, obsah popelovin, barva…) a texturní (tvrdost, roztíratelnost) analýzy vyrobených paštik. Zjištěné výsledky prokáží využitelnost enzymatické hydrolýzy tuku jako možné potravinářské matrice. U vyrobených paštik bude sledován zejména vliv na texturní vlastnosti.
77 mkubisova@utb.cz Kubišová Milena UVI Statistické hodnocení obtížně měřitelných povrchů OBSAZENO
Anotace: Pomocí zkušebních vzorků se budou vyhodnotit obtížně měřitelné povrchy a následně jej reprodukovat pomocí silikonu. Srovnávací analýza bude provedena porovnáním těchto replikovaných povrchů s měřeními získanými z původních zkušebních vzorků, přičemž ke sběru dat bude použit bezkontaktní profilometr Zygo.
78 rusnakova@utb.cz Rusnáková Soňa UVI Aplikace nové technologie v laboratoři – Forged composite s využitím prototypové výroby forem pro kompozity. OBSAZENO
Anotace: V rámci projektu se navrhne prototypová forma pro definovaný díl, následně se formu vyrobí pomocí 3D tisku a pro porovnání i forma kompozitní, pre-preg technologií.
Za účelem zabezpečení pohledových vlastností finálního výrobku se nastaví proces povrchové úpravy forem.
V rámci projektu se navrhne nová prototypová technologie, která se bude využívat v rámci laboratorních cvičení z předmětu T5ZIK a TYZIK.
Následně se vytvoří modulové pracoviště pro snadné vakuovaní výrobku, využitím vakuových spojek, ventilu a hadic.
Výstupem bude vytvoření atraktivní laboratorní úlohy FORGET COMPOSITES a zlepšení procesu vakuovaní v laboratoři U15/308.
79 jaska@utb.cz Mrkvičková Simona UIP Vlastnosti vstřikovaného iPP obsahující modifikovaná celulózová vlákna. OBSAZENO
Anotace: Tento projekt se bude zabývat studiem krystalizace a mechanického chování iPP s celulózovými vlákny, která budou povrchově modifikována pomocí organosilanů. Nejprve bude provedena povrchová modifikace celulózových vláken. V druhém kroku budou vyrobeny vzorky metodou vstřikování. Takto připravené vzorky budou podrobeny různým experimentům pro zjištění krystalizačního a mechanického chování. Mohou být využity metody DSC, WAXS, zkouška tahem, charpyho kladivo apod.
80 jaska@utb.cz Polášková Martina UIP Vlastnosti vstřikovaného iPP plněného uhlíkovými nanotrubicemi OBSAZENO
Anotace: Tento projekt se bude zabývat studiem krystalizace a mechanického chování iPP s uhlíkovými nanotrubicemi, které budou povrchově modifikovány. Nejprve bude provedena povrchová modifikace CNT. V druhém kroku budou vyrobeny vzorky metodou vstřikování. Takto připravené vzorky budou podrobeny různým experimentům pro zjištění krystalizačního a mechanického chování. Mohou být využity metody DSC, WAXS, zkouška tahem, charpyho kladivo apod.
81 gal@utb.cz Adámek Adámek UTP Potenciál želatin pro 3D tisk OBSAZENO
Anotace: Navrhne se složení směsi pro potravinový produkt připravený 3D tiskem s želatinou jako makromolekulární matricí. Směs bude založena na sacharidech, bílkovinách, tucích a vláknině. Jako bílkovina bude využita rovněž želatina, v důsledku svých gelotvorných vlastností. Bude se zkoumat, jaké množství želatiny je optimální pro přípravu produktů 3D tiskem. U připravených produktů bude sledována jejich stabilita. Způsob vytlačování bude regulován procesními podmínkami (např. teplota, průměr trysky). Vyzkouší se rovněž různé druhy želatin (tradiční, alternativní). Dalšími otázkami budou rovněž způsoby charakterizací připravených produktů.  
82 vjanostik@utb.cz Janoštík Václav UVI Digitalizace a Modelování v CAD pro Konstrukční Praxi OBSAZENO
Anotace: Stáž nabízí studentovi možnost zapojit se do projektu digitalizace podkladů pro výuku CAD s důrazem na modelování plechů pro konstrukční praxi. Student bude pracovat na přípravě digitalizovaných výkresů a vytvoření praktických cvičení v CAD prostředí. Cílem je poskytnout materiály, které budou přínosné jak pro studenty zaměřené na konstrukci, tak pro ty, kteří se zajímají o klasické díly. Student získá praktické zkušenosti s modelováním a práci s plechovými materiály, které jsou stále častěji vyžadovány v průmyslové praxi.
83 gal@utb.cz Gál Robert firemní Ověření dynamiky růstu Bacillus cereus v různých typech polotovarů – Hněvotín a Kunovice
Anotace: Cílem této práce je zjistit, zda stávající nastavení výroby je dostačující pro zabránění přežití a růstu mikroorganizmu Bacillus cereus. Práce zahrnuje provedení monitoringu ve výrobě (doba a teplota při chlazení) se zohledněním dalších procesních parametrů (pH výrobků, následné tepelné ošetření). Další částí této práce je laboratorní experiment – naočkování modelového mikroorganizmu do námi poskytnutého vzorku polotovarů (rýže, těstoviny, omáčky) a monitoring jeho růstu či inhibice v podmínkách, které odpovídají výrobním podmínkám (tj. stejný způsob zchlazování a následné tepelné ošetření).
84 gal@utb.cz Gál Robert firemní Identifikace mikrobiologických rizik při výrobě sterilovaných hotových jídel – Babice
Anotace: Cílem této práce je zjistit, jak dlouho je možné ponechat připravené dílo v provoze (obsahující syrové maso, omáčku a zeleninu), aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti potravin. Práce zahrnuje provedení monitoringu ve výrobě (změření teplot, fyzikálně-chemická analýza výrobků), identifikaci rizikových mikroorganizmů (případně jejich produktů) a následný laboratorní experiment dokazující, zda daný výrobek může podporovat růst identifikovaných mikroorganizmů/ produkci toxinů a identifikování hraniční hodnoty kombinace času a teploty, kdy bude ještě možné dílo zpracovat do konzerv, aby si výrobek zachoval parametry bezpečnosti potravin.

Fakulty a součásti

Zavřít