Projekty financované Ministerstvem zemědělství ČR
Projekty ukončené
Název projektu: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami | |||
Řešitel | Reg. číslo | Doba řešení | |
Leona Buňková | QK1710156 | 2017-2021 | |
O projektu: | |||
Pro vybrané mikrobiologické a chemické parametry surovin, výrobků, odpadů a prostředí sýráren navrhnout, optimalizovat a zavést nové přístupy, technologické postupy a analytické metody dle požadavků podniků s cílem zvýšit kvalitu, bezpečnost a zdravotní nezávadnost sýrů a vedlejších živočišných produktů výroby při snížení dopadů na životní prostředí. | |||
Spoluřešitelský projekt, hlavní příjemce: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. |
Název projektu: Hmotnostní ztráty masa po tepelné úpravě: vliv vlastností čerstvého masa, použitého zařízení a parametrů kulinární úpravy | |||
Řešitel | Reg. číslo | Doba řešení | |
Robert Gál | QK1920190 | 2019 – 2021 | |
O projektu: | |||
Cíle projektu: 1. Stanovit výši hmotnostních ztrát různých typů vepřového, hovězího, kuřecího a krůtího masa v závislosti na použitém kulinárním zařízení při tepelné úpravě pečením, dušením, opékáním, varem a grilováním a v závislosti na parametrech tepelné úpravy (teplota a doba působení). 2. Vyhodnotit vliv vlastností čerstvého masa (hodnota pH, podíl tuku, podíl pojivové tkáně, u hovězího masa stupeň vyzrálosti) na výši hmotnostních ztrát masa po tepelné úpravě. 3. Vyhodnotit křehkost masa po tepelné úpravě. 4. Statisticky vyhodnotit naměřené hodnoty hmotnostních ztrát s proměnnými v řešeném projektu (parametry čerstvého masa, parametry tepelné úpravy, použitá zařízení). | |||
Spoluřešitelský projekt, hlavní příjemce: Veterinární univerzita Brno |
Název projektu: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích | |||
Řešitel | Reg. číslo | Doba řešení | |
Vladimír Sedlařík | QJ1310254 | 2013 – 2017 | |
O projektu: | |||
Cílem tohoto multioborového projektu je výzkum a návrh aplikace využití vedlejšího produktu mlékárenského průmyslu, syrovátky, jako suroviny pro biotechnologickou produkci látek s antimikrobiálním účinkem a jeho následnou inkorporaci do zvolených polymerních matric. Budou získány nové znalosti v oblasti biotechnologie, mikrobiologie a zpracovatelství a analýzy makromolekulárních soustav vedoucí k publikačním výsledkům na světové úrovni. Konečným výstupem pak bude nový produkt na polymerní bázi pro kosmetické a medicinální aplikace. |
Název projektu: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi | |||
Řešitel | Reg. číslo | Doba řešení | |
František Buňka | QJ1210300 | 2012 – 2016 | |
O projektu: | |||
Na základě požadavků ze strany mlékáren vytipovat rizikové mikrobiologické a další parametry, pro které navrhnout, optimalizovat a zavést vhodné metody aplikovatelné v praxi jako součást systémů jištění kvality a bezpečnosti pro vybrané mlékárenské výrobky a technologické operace. | |||
Spoluřešitelský projekt, hlavní příjemce: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. |