Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
FT

Fakulta technologická za dob pandemie

Snaha zapojit se a všemi možnými prostředky pomoci se současnou krizí neminula ani naši fakultu. Co jsme zatím stihli?

DESINFEKČNÍ TEAMBUILDING

Děkanovi se podařilo vyhandlovat z tenčících se zásob chemikálií na trhu dostatečné množství lihu. Propagace zajistila obaly. Fakultní ústavy provětraly sklady s glycerolem. A mohlo se míchat. Za jedno dopoledne jsme stihli krásných 450 l desinfekce dle návodu od Světové zdravotnické organizace, které jsme rozdistribuovali všem kolegům na UTB.

ANALYZUJEME NANOMATERIÁLY

Ústav fyziky a materiálového inženýrství testuje pro Zlínský kraj roušky typu FFP2 z Číny i od českých výrobců. Pomocí elektronového mikroskopu sledují, jak nanovlákna i mikrovlákna obsažená v rouškách snáší sterilizaci. Pod jejich rukama tak prošla i nanotextilie SPURTEX vyvinutá ve spolupráci s Centrem polymerních systémů. Zaměstnanci jsou samozřejmě v tomto ochotní odborně poradit a pomoct i ostatním firmám, tak se v případě potřeby nebojte obrátit na mracek@utb.cz

#ROUŠKYVŠEM

Domácí šití roušek bude nejspíš symbolem roku 2020. Samozřejmě jsme i my přidali jehlu k dílu. Studenti i zaměstnanci pilně tvoří doma, vypomáhají i koordinačně u dobrovolnických skupin, akademici se pak podíleli na vývoji optimálního střihu pro efektivní výrobu nejen ručně, ale i průmyslově. Jakmile jsme naplnili potřebnou kapacitu roušek pro univerzitu, šijeme samozřejmě dál pro ty nejpotřebnější. Darovali jsme tak várku třeba do domova pro seniory i městské policii.

Ústav inženýrství ochrany životního prostředí pomáhá s urychlením sterilizace roušek nachystaných dobrovolníky k předání. Ve svých laboratořích bacily ničí autoklávem.

3D TISKAŘI

Akademici i studenti Ústavu výrobního inženýrství tisknou z plastů nejrůznější vychytávky, které v těchto dnech přijdou vhod. Ochranné štíty pro hrdiny v první linii, udělátka na rychlejší šití pásků na roušky, nebo klipsy pro jednorázové roušky bez šití. Ve spolupráci s Plastikářským klastrem jsou vyvíjeny a konstruovány nové ochranné masky a zajištěna je i distribuce ochranných štítů pro ty nejpotřebnější. „Pokud všechno půjde dobře, zapřáhneme všechny tiskárny a budeme schopni produkovat stovky součástek pro jednorázové ochranné štíty, materiál máme připravený na tisíce.“ uvedl doc. Ing. Michal Staněk, Ph. D.

Omrkněte i nezištnou pomoc našich kluků doktorandských ze @zhmotni.to.

Krom toho se ale samozřejmě snažíme v těchto dnech maximálně zmírnit nepříjemnosti spojené se samostudiem a distančním studiem. Upravujeme podmínky pro zápočty, nahráváme komentované prezentace, učíme se pracovat s novými platformami tak, abyste všechno v pohodě zvládli. A to je teprve výzva…

Už abyste byli zpátky.

Fakulty a součásti

Zavřít