Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Chemie, technologie a analýza potravin

Studium korelace obsahu minerálních látek a látek s antioxidačním účinkem v biologických materiálech

Téma: Studium korelace obsahu minerálních látek a látek s antioxidačním účinkem v biologických materiálech
Topic: Correlation between mineral compounds content and content of antioxidant and other bioactive substances in foods
Školitel/Tutor: Doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.
Konzultant/Consultant: Prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D.
E-mail: fisera@utb.cz
Anotace:
Práce je zaměřena na studium vztahu minerálních látek a biologicky aktivních látek s antioxidačním účinkem různého chemického složení a struktury na bázi organických i anorganických nízkomolekulárních látek s antioxidačním účinkem, sekundárních antioxidantů enzymového typu a terciárních antioxidantů v různých matricích biologického charakteru včetně potravin a s tím související technologie jejich výroby.

Ke studiu budou použity velmi citlivé metody na určení elementárního složení (minerálních látek), jako je hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) a ve spojení s moderními separačními metodami s detekcí v UV-VIS, FLD a hmotnostní spektrometrií (IC, HPLC – UV-VIS, FLD, MS) budou sloužit k určování různých forem výskytu těchto sloučenin v potravinách, biologických materiálech a životním prostředí. Budou využity vhodné kombinace analytických metod a technik umožňujících jejich separaci a identifikaci, příp. izolaci jednotlivých fyzikálně chemických forem studovaných prvků (různé oxidační stavy, komplexní sloučeniny a organokovové sloučeniny uvažovaných prvků) a současně jejich specifickou detekci s vysokou citlivostí. Následně budou studovány jejich vzájemné korelace.

Annotation:
Suggested work is focused on study of the relationship of minerals and biologically active substances with antioxidation effects of different chemical composition and structure on the basis of organic and inorganic substances with low molecular weight antioxidants, secondary and tertiary-type enzyme antioxidants in various biological matrices, including food and related production technology.

For study will be used very sensitive method to determine the elemental composition (minerals), such as mass spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-MS) and in connection with the modern separation methods of detection in the UV-VIS, FLD and mass spectrometry (IC, HPLC-UV-VIS, FLD, MS) will be used for the determination of the different forms of occurrence of these compounds in foods, biological materials and the environment. It will use a combination of appropriate analytical methods and techniques, which allow to separate and identify the various physico-chemical forms of the studied compounds including elemental compounds of (different oxidation states and organometallic compounds of elements involved in antioxidant systems) and at the same time with high sensitivity, as well as to detect specifically is to detect the appropriate methods. Then they studied their mutual correlation.

Požadavky na studenta:
Absolvování oborů potravinářské chemie, potravinářských technologií a příbuzných oborů.
Requirements:
Graduate field of chemistry and food technology and related fields.
Literatura/Literature:
  1. Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis – Theory and Practice, 3rd. ed., ITP New York, 1994
  2. Szpunar J., Lobinski R.: Hyphenated Techniques in Speciation analysis, RSC Cambridge, 2003,  ISBN 0-85404-545-7
  3. Őtles S.: Handbook of food analysis instrument, CRC Press Taylor and Francis Group, 2009, ISBN 978-1-4200-4566-6
  4. Meyer V., R. Practical High-Performance Liquid Chromatography, John Wiley & Sons, Ltd 4-th ed., 2004, ISBN 0-470-09377-3
  5. Kinston H. M., Jassie L.: Introduction to microwave sample preparation, ACS,

Washington DC, 1988

Fakulty a součásti

Zavřít