Přístrojové vybavení
Ústav analýzy a chemie potravin se pyšní tímto přístrojovým vybavením:
Laboratoř gastronomických technologií
- Výrobník zmrzliny, sorbetu PACOJET 2 PLUS
- Mrazící deska DECOR FREEZ
- Zařízení pro pomalé pečení, vaření, uzení a pasterizaci ALTO SHAAM
- ultrazvukový homogenizátor – extrakty, emulze, odplynění, staření
- vakuová balička
- vodní gril
- udící pistole
- výrobník kuliček kaviáru
- zařízení pro sous-vide
- horkovzdušná fritéza
Laboratoř chemické analýzy potravin I
- automatický extrakční systém pro extrakci tuků a pro další široké laboratorní použití
- přístroj na analýzu stravitelnosti
- přístroj na analýzu obsahu vlákniny
- polarimetr, refraktometr pro analýzu obsahu cukrů a škrobu ve vzorku
- mineralizátor na přípravu vzorků např. pro analýzu obsahu dusíku
Laboratoř chemické analýzy potravin II
- vakuová odparka
- spektrofotometry UV-VIS 190 – 1100 nm na měření absorbance ve formě spekter
i jednotlivých vlnových délek - sušárny na stanovení obsahu vlhkosti
- pece na stanovení obsahu popela
- přístroj na destilaci vodní parou, pro analýzu obsahu dusíku a destilaci těkavých sloučenin
- kapalinový chromatogram HPLC s DAD (UV-VIS), fluorimetrickým a refraktometrickým detektorem
- zařízení na stanovení látek s antioxidační aktivitou na principu chemiluminiscence
- plynový chromatograf s hmotnostním a FID detektorem na měření obsahu alkoholů, aromatických a jiných těkavých látek ve vzorku
- mikrovlnný systém pro rozklad a extrakci
- ASE – vysokotlaký extraktor, extrakce organických látek z pevné nebo polotuhé matrice kapalným rozpouštědlem, za vysoké teploty a tlaku
- kapalinový chromatograf UHPLC RS s DAD (UV-VIS) detektorem v nízkotlakém
i vysokotlakém gradientovém režimu
Laboratoř prvkové analýzy
- iontový chromatograf
- ICP-MS – hmotnostní spektrometr s indukčně vázaným plazmatem