Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Věda a výzkum

Přístrojové vybavení

Ústav analýzy a chemie potravin se pyšní tímto přístrojovým vybavením:

Laboratoř gastronomických technologií

  • ultrazvukový homogenizátor – extrakty, emulze, odplynění, staření
  • vakuová balička
  • vodní gril
  • udící pistole
  • výrobník kuliček kaviáru
  • zařízení pro sous-vide
  • horkovzdušná fritéza

Laboratoř chemické analýzy potravin I

  • automatický extrakční systém pro extrakci tuků a pro další široké laboratorní použití
  • přístroj na analýzu stravitelnosti
  • přístroj na analýzu obsahu vlákniny
  • polarimetr, refraktometr pro analýzu obsahu cukrů a škrobu ve vzorku
  • mineralizátor na přípravu vzorků např. pro analýzu obsahu dusíku

Laboratoř chemické analýzy potravin II

  • vakuová odparka
  • spektrofotometry UV-VIS 190 – 1100 nm na měření absorbance ve formě spekter
    i jednotlivých vlnových délek
  • sušárny na stanovení obsahu vlhkosti
  • pece na stanovení obsahu popela
  • přístroj na destilaci vodní parou, pro analýzu obsahu dusíku a destilaci těkavých sloučenin
  • kapalinový chromatogram HPLC s DAD (UV-VIS), fluorimetrickým a refraktometrickým detektorem
  • zařízení na stanovení látek s antioxidační aktivitou na principu chemiluminiscence
  • plynový chromatograf s hmotnostním a FID detektorem na měření obsahu alkoholů, aromatických a jiných těkavých látek ve vzorku
  • mikrovlnný systém pro rozklad a extrakci
  • ASE – vysokotlaký extraktor, extrakce organických látek z pevné nebo polotuhé matrice kapalným rozpouštědlem, za vysoké teploty a tlaku
  • kapalinový chromatograf UHPLC RS s DAD (UV-VIS) detektorem v nízkotlakém
    i vysokotlakém gradientovém režimu

Laboratoř prvkové analýzy

  • iontový chromatograf
  • ICP-MS – hmotnostní spektrometr s indukčně vázaným plazmatem

 

Fakulty a součásti

Zavřít