Přístrojové vybavení
-
- Automatický analyzátor aminokyselin AAA 400
- Automatický analyzátor aminokyselin AAA 500
- Analyzátor aktivity vody AquaLab 4TE
- Diferenční skenovací kalorimetr (DSC) 250
- Hmotnostní spektrometr API 2000
- Kapalinový chromatograf UltiMate 3000
- Spektrometr NIR particuLAB
- Homogenizátor PandaPLUS 2000
- Reometr Haake RheoStress 1
- Reometr Malvern Kinexus Pro
- Perten Glutomatic® 2000 System
- Mixolab 2
- Reofermentometr Rheo F4
- Texturometr TA.XT plus
- Spektrofotometr UltraScan VIS
- Spektrofotometr UVmini-1240
Laboratoře jsou vybaveny mnoha zařízeními, která umožňují simulovat reálné technologické procesy v potravinářském průmyslu. Naše přístroje umožňují výrobu modelových šarží lišících se ve sledovaném faktoru. Velmi podstatnou výhodou je možnost zpracovávat poměrně malé objemy suroviny a tím zefektivnit postup ve vývoji a inovací se spolupracujícími institucemi a podniky.
Jaké technologické vymoženosti najdete v našich laboratořích?
Laboratoř technologie výroby masných výrobků
- Standardní vybavení pro výrobu tepelně ošetřených masných výrobku včetně nízkokapacitních tumblerů a kutrů s různou výkoností
- Vakuová narážka masného díla
- Konvektomat s možností zauzení výrobku
- Zařízení pro zrání trvanlivých masných výrobků s regulací teploty i relativní vlhkosti
- Zařízení pro měření vodní aktivity v trvanlivých masných výrobcích
Laboratoř technologie výroby mléčných výrobků
- Zařízení pro standardizaci mléka
- Vysokotepelné průtokové zařízení s přímým i nepřímým ohřevem mléka
- Dvoustupňový homogenizátor
- Zařízení pro výrobu tvarohových a smetanových dezertů
- Zařízení pro výrobu tavených sýrů s přímým vstřikem páry
- Zařízení pro výrobu přírodních sýrů čerstvých i zrajících
- Zrací/skladovací komory s regulovatelnou teplotou i relativní vlhkostí pro zrání sýrů ale i inkubaci kysaných mléčných výrobků
Laboratoř technologie výroby pečiva
- Posouzení kvality vstupní suroviny pomocí Zelenyho sedimentačního testu a rovněž stanovení Pádového čísla
- Měření charakteristik těsta v průběhu hnětení za současného vyhodnocení kvality proteinů a škrobu
- Standardní vybavení pro výrobu pečiva jako jsou rozvalovačka těsta a konvenční pec s kynárnou
Laboratoř výroby nápojů
- Zařízení pro výrobu piva
- Zařízení pro výrobu ovocných vín a ciderů
Laboratoř fyzikálních vlastností potravin
- Texturometr – analýza tvrdosti, lepivosti, soudržnosti výrobků, posouzení tažnosti těsta
- Reometr – posouzení reologických vlastností kapalných a polotuhých produktů, možnost sledování síly gelu během výroby a skladování potravin
- Viskozimetr – posouzení viskozity kapalných systémů potravin
Laboratoř kapalinové chromatografie
- Chromatografické systémy pro analýzu celkového obsahu aminokyselin (po kyselé, resp. oxidativně-kyselé hydrolýze), obsahu volných aminokyselin, obsahu cukrů, obsahu biogenních aminů a vybraných látek s antioxidačními účinky