UTB

Fakulty a součásti Otevřít navigaci

Věda a výzkum

Přístrojové vybavení

Laboratoře jsou vybaveny mnoha zařízeními, která umožňují simulovat reálné technologické procesy v potravinářském průmyslu. Naše přístroje umožňují výrobu modelových šarží lišících se ve sledovaném faktoru. Velmi podstatnou výhodou je možnost zpracovávat poměrně malé objemy suroviny a tím zefektivnit postup ve vývoji a inovací se spolupracujícími institucemi a podniky.

Jaké technologické vymoženosti najdete v našich laboratořích?

Laboratoř technologie výroby masných výrobků

  • Standardní vybavení pro výrobu tepelně ošetřených masných výrobku včetně nízkokapacitních tumblerů a kutrů s různou výkoností
  • Vakuová narážka masného díla
  • Konvektomat s možností zauzení výrobku
  • Zařízení pro zrání trvanlivých masných výrobků s regulací teploty i relativní vlhkosti
  • Zařízení pro měření vodní aktivity v trvanlivých masných výrobcích

Laboratoř technologie výroby mléčných výrobků

  • Zařízení pro standardizaci mléka
  • Vysokotepelné průtokové zařízení s přímým i nepřímým ohřevem mléka
  • Dvoustupňový homogenizátor
  • Zařízení pro výrobu tvarohových a smetanových dezertů
  • Zařízení pro výrobu tavených sýrů s přímým vstřikem páry
  • Zařízení pro výrobu přírodních sýrů čerstvých i zrajících
  • Zrací/skladovací komory s regulovatelnou teplotou i relativní vlhkostí pro zrání sýrů ale i inkubaci kysaných mléčných výrobků

Laboratoř technologie výroby pečiva

  • Posouzení kvality vstupní suroviny pomocí Zelenyho sedimentačního testu a rovněž stanovení Pádového čísla
  • Měření charakteristik těsta v průběhu hnětení za současného vyhodnocení kvality proteinů a škrobu
  • Standardní vybavení pro výrobu pečiva jako jsou rozvalovačka těsta a konvenční pec s kynárnou

Laboratoř výroby nápojů

  • Zařízení pro výrobu piva
  • Zařízení pro výrobu ovocných vín a ciderů

Laboratoř fyzikálních vlastností potravin

  • Texturometr – analýza tvrdosti, lepivosti, soudržnosti výrobků, posouzení tažnosti těsta
  • Reometr – posouzení reologických vlastností kapalných a polotuhých produktů, možnost sledování síly gelu během výroby a skladování potravin
  • Viskozimetr – posouzení viskozity kapalných systémů potravin

Laboratoř kapalinové chromatografie

  • Chromatografické systémy pro analýzu celkového obsahu aminokyselin (po kyselé, resp. oxidativně-kyselé hydrolýze), obsahu volných aminokyselin, obsahu cukrů, obsahu biogenních aminů a vybraných látek s antioxidačními účinky
Zavřít

Fakulty a součásti