Chemie, technologie a analýza potravin
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.
Zabývám se technologií výroby potravin rostlinného původu. Věnuji se také využití emulgačních a stabilizujících látek v potravinářství.
Specializace
Potravinářství
Čemu se věnuji
Vyvíjím potraviny pro lidi s potravinovou intolerancí a jinými specifickými požadavky. Zaměřuji se i na vývoj potravin se zdravotním benefitem.
Co vás naučím
Své studenty se naučím pracovat v malém kolektivu a čelit nečekaným výzvám. Zvládnou samostatně pracovat, plánovat, provádět a vyhodnocovat experimenty. Osvojí si standardní metody práce v laboratoři zaměřené na hodnocení surovin rostlinného původu, meziproduktů i hotových výrobků. Aktuálně vedu 5 doktorských studentů.
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.
Věnuji se především chemii a analýze potravin s důrazem na základní nutriční hodnoty a biologicky aktivní látky. Vlivem technologického zpracování rostlinných surovin, či in vitro stravitelnosti, může docházet ke změnám v koncentraci nebo struktuře biologicky aktivních látek. Ke studiu těchto změn využívám metody enzymaticko-gravimetrické, spektrofotometrické a chromatografické. Výsledky svého výzkumu uplatňuji v rámci vývoje receptur potravin s vyšší nutriční či biologickou hodnotou.
Specializace
Chemie a analýza potravin a technologie potravin
Čemu se věnuji
Studium změn obsahu biologicky aktivních látek v rostlinných matricích s následným vývojem receptur potravin s vyšší biologickou hodnotou.
Spolupráce
Ve výzkumu spolupracuji s českými firmami jako Oxalis či Vest, ale i zahraničními, kde udržuji několikaletou spolupráci s německou pekárnou Bäckerhaus Veit, v akademickém měřítku pak s vysokou školou Hochschule für Wirtschaft und Umwelt in Nürtingen. V rámci technologie zpracování cereálních surovin úzce spolupracuji s pracovištěm v Turecku (Department of Food Engineering, Bolu Abant Ízzet Baysal University, Bolu).
Mé projekty
Podílím se na projektech Interní Grantové Agentury a mám za sebou Gama TAČR.
Co vás naučím
Studenti získají rozvoj v rámci extrakčních technik pro izolaci BAL z rostlinných matric. Budou mít možnost izolovat BAL ve volných ale i vázaných frakcích, využití techniku extrakce ASE. V rámci chromatografických technik se věnuji zejména HPLC s různou možností detekce analytů. K dispozici mám i GC-FID/MS nebo ICP-MS. Své uplatnění tak najdete v potravinářských podnicích, akreditovaných laboratořích či organizacích jako je např. SZPI, krajských hygienických stanicích apod.
prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D.
Věnuji se složení netradičních druhů potravin. Jedná se zejména o bioaktivní látky a jejich antioxidační, zdravotní účinky, vzájemné interakce a jejich změny při zpracování a skladování. Konkrétně se zaměřuji na netradiční druhy ovoce, jedlé květy a jedlý hmyz. Uvedené potraviny studuji také z pohledu kvality a jejich gastronomického využití.
Specializace
Analýza netradičních druhů potravin, Bioaktivní látky
Čemu se věnuji
Studium bioaktivních látek v netradičních druzích ovoce, jedlých květech, nutriční hodnota jedlého hmyzu.