O ústavu
Víte, co jíte? Zajímá vás, jak se mění nutriční složení pokrmu během vaření? Jestli je zdravější a stravitelnější jídlo vařené nebo v syrovém stavu, co se děje s vitaminy během skladování? Chtěli byste své kulinářské schopnosti posunout na další level? Rádi experimentujete v kuchyni? Provádíte senzorickou analýzu při každé návštěvě restaurace? Tak to jste u nás správně.
Jsme Ústav analýzy a chemie potravin a zabýváme se vším, co ke kvalitnímu stravování patří. Pokud se chcete stát profesionálním „gastrovědcem“ uděláte nejlíp, když začnete přihláškou k bakalářskému studiu Gastronomických technologií v kombinované formě nebo nového profesního programu Gastronomie a výživa v prezenční formě ,které máme pod palcem. Za 3 roky v naší milé společnosti se stanete se odborníkem na problematiku složení surovin i výroby potravin a pokrmů. Budete vládnout nesmírnou mocí zanalyzovat jídlo ve všech aspektech chemických, analytických, hygienických i nutričních.
V rámci výzkumů se zaměřujeme třeba na racionální výživu a nutriční hodnoty pokrmů ve vztahu k jejich zpracování a skladování, nebojíme se ale ani otázek stravování v krizových situacích. Jsme uznávanými odborníky na bioaktivní látky vyskytující se v potravinách, nápojích a pokrmech. Neučíme receptury pokrmů, ale vztahy a význam jejich hodnot, které mají přímý vliv na zdravotní stav člověka. Jsme profíci na řešení problémů vznikajících přímo v potravinářských či gastronomických provozech, proto často spolupracujeme s firmami v odvětví. Chcete-li se stát kvalitními odborníky v těchto oblastech, u nás se vám bude líbit!
Historie ústavu
Historie našeho ústavu je spojená s Katedrou ekonomiky a hygieny výživy, která fungovala na Vysoké vojenské škole pozemního vojska v letech 1995 – 2003. Z důvodu reorganizace vojenského školství Fakulta technologická umožnila přestup pedagogům potravinářských oborů. Tak v roce 2003 vznikl Ústav potravinářského inženýrství a chemie.
Od stejného roku 2003 se začal vyučovat bakalářský studijní program Chemie a technologie potravin a navazující magisterské studijní obory Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin a Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky.
V roce 2005 se začal vyučovat obor Technologie a řízení v gastronomii, nejdříve na detašovaném pracovišti v Kroměříži, později v Bzenci a v roce 2014 jsme se přesunuli do Zlína.
Od roku 2005 se ti nejzapálenější studenti mohou věnovat doktorskému studijnímu programu Chemie a technologie potravin.
V letech 2009 a 2013 docházelo k řadě strukturální změn. Původní ústav potravinářského inženýrství se rozdělil na dva samostatné ústavy Ústav technologie a mikrobiologie potravin a Ústav biochemie a analýzy potravin, který se později vyprofiloval na nynější Ústav analýzy a chemie potravin.